Black Horse Show – krása černých koní na Císařském ostrově

Praha - Mimořádná příležitost poznat jedinečné barokní plemeno koní bude v sobotu 10. a v neděli 11. října na Císařském ostrově. V jezdecké hale In-Expo Group proběhne přehlídka fríských koní, doprovázená jezdeckými ukázkami, předvedením v kočáře. V sobotu večer se uskuteční velká Black Horse Show, která v jednotlivých vystoupeních předvede celou historii vzniku a použití tohoto jedinečného plemene. V průběhu show se představí špičkový holandský plemeník, hřebec Tietse 428, dovezený jen pro tuto příležitost. Vrcholem celé show pak bude 'hořící kůň'.

Frísové jsou velice staré plemeno koní. Již staří Římané se zmiňují o tomto silném pracovitém koni, oblíbeným pro válečné účely. Jde o mohutné - výhradně černé - koně s dlouhou vlnitou hřívou a stejně hustým ohonem až na zem. K typickým znakům plemene patří vysoko nasazený mohutný krk a rousy na spodní části holení a na spěnkách. Frísové se vyznačují impozantním chodem s vysokou akcí.

První písemná zmínka pochází z roku 1544, opět jako o válečném koni. V 17. století byli frísové společně se španělskými koňmi populární pro vysokou drezuru. V této době získali rovněž oblibu - podobně jako naši kladrubští koně - v zápřahu. Během pozdější doby se frísové koncentrovali do Fríska (sever Holandska) kde jezdívali v typickém dvoukolovém vozíku.

V současné době jde ve světě o velice populární plemeno, jak pro svůj vynikající charakter, inteligenci a efektní vzhled. Jde o koně používaného pro různá vystoupení, drezurní soutěže, velmi často rovněž v zápřeži. Jde o ideálního koně pro volný čas.