Redfest: Od Hitchcocka k Pražskému jaru

Brno - Premiéra hry Marnie, inspirované filmem Alfreda Hitchcocka, zahájí dnes večer v Národním divadle v Brně sedmidenní divadelní přehlídku Redfest (10.-19. října). Druhý ročník přehlídky malých činoher uzavřou představení dvou zahraničních souborů - italského a ruského. Kromě divadelních her přichystali pořadatelé i další akce, například autorské čtení nebo netradiční módní přehlídku plavek.

Lhaní, hoře a jaro během sedmi dnů

V hlavních rolí Marnie se představí Eva Novotná a Václav Vašák. Hru s brněnským souborem nastudoval režisér Jan Antonín Pitínský a podle dramaturgyně Dany Viceníkové představení „naprosto ctí Pitínského rukopis“.

Psychologický thriller zachycuje příběh o notorické lhářce a zlodějce s traumatem z dětství. Známý je i díky filmovému zpracování Alfreda Hitchcocka z roku 1964. Hitchcockovy filmy by se měly promítat v brněnském divadle po každém představení.

Hlavní program Redfestu zahrnuje sedm inscenací činoherních souborů. Šestý den uvede na prknech brněnského divadla moskevský Těatr na Pokrovce v ruském originále hru Hoře z rozumu. Sedmý den přehlídku uzavře italské Teatro di Roma one woman show Moje pražské jaro, odehraje ji česká exulantka Jitka Frantová. Půjde o druhou premiéru na Redfestu.

Kam po divadle? Do plavek nebo za erotikou

Vedle divadelních představení čekají na návštěvníky přehlídky malých činoher i dvě literární setkání: Scénické čtení rakouského dramatika Petera Handkeho Podzimní blues a erotický večer při autorském čtení J. H. Krchovského. Přichystána je také netradiční módní přehlídka plavek, na které spolupracovali návrhářka Denisa Nová a malíř Petr Kvíčala.

Vydáno pod