Havel dostal za Odcházení Cenu Jaroslava Seiferta

Praha - V bývalém kostele sv. Anny převzal český exprezident a dramatik Václav Havel Cenu Jaroslava Seiferta. Za vynikající básnické či beletristické dílo vydané v posledních třech letech ji udílí Nadace Charty 77. Havel si ji "vysloužil" svým nejnovějším dramatickým textem Odcházení, osmým svazkem Spisů, který obsahuje jeho projevy, a literární koláží Prosím stručně.

Dlouho očekávaná divadelní hra Odcházení, kterou Havel dokončoval po odchodu z prezidentské funkce, byla zatím uvedena na dvou jevištích - v Praze a Londýně.

"Každá inscenace byla jiná …

… Uvědomil jsem si, jaké je to dobrodružství - psát divadelní hry a dávat je v plen. Různí divadelníci s tím naloží různě. Ta pražská má magický, surreálný přídech, až na konci člověka mrazí, zatímco ta londýnská je naopak veselá a z každé repliky je vytěženo něco, co lidi baví."

/Havel o Odcházení na pražském a londýnském jevišti/

Odcházení od soboty i v Klicperově divadle

V sobotu 11. října bude Odcházení uvedeno také v královéhradeckém Klicperově divadle. Jde o druhou českou inscenaci v nastudování pod vedením režiséra Andreje Kroba, světová premiéra byla v květnu v pražském Divadle Archa.

„To není klasický Havel. Je to Havel svým způsobem bilancující, zařazující některé věci z předchozích her, ale je současnější, modernější,“ říká ke hře představitel bývalého kancléře Viléma Riegera Hynek Pech. Odcházení je v pořadí již pátým setkáním Klicperova divadla s Havlem. „Předchozí hry byly víc příkazové,“ srovnává Havlova díla také Krob, „tady se otvírá i prostor pro režiséra. Je možný výklad, změna.“

Vlasta Chramostová a Jan Tříska v inscanaci Divadla Archa
Zdroj: ČT24