Nová hra divadla Minor vychází z Endeho, rozvíjí však vlastní téma

Praha – Nekonečně nekonečný příběh se jmenuje nová hra pro děti od režisérské dvojice Skutr, kterou dnes poprvé uvádí pražské divadlo Minor. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, pro které je pohádková hra premiérovým představením určeným pro děti, se inspirovali Nekonečným příběhem Michaela Endeho, od kterého si vypůjčili některé prvky. Svoji divadelní hru však rozvíjejí zcela nezávisle na známém románu.

Pokud na sebe nemáme dost času, začne odumírat naše fantazie, shrnují autoři dětského dramatu podstatu příběhu, v němž se malá dívka rozhodne, že chce rychle vyrůst a oznámí rodičům, že je už nepotřebuje. Ti se proto začnou propadat do nicoty a hlavní hrdinka se vydává do světa fantazie a doufá, že tam pro ně nalezne lék.

Skutr charakterizuje Nekonečně nekonečný příběh jako hru nejen pro děti. Přesto oba umělci nezastírají, pro který druh publika je především určen. S představeními pro děti přitom zatím Skutr nemá zkušenosti, veškerá jeho dosavadní práce se soustředila na dospělé publikum. „My jsme zvyklí občas využívat představivost – ale dospělých lidí, kteří mají zkušenost s jinými věcmi. Teď to zkoušíme udělat pro děti s tím, že víme, že děti nejsou hloupé. Nechceme dělat naivní představení, zároveň to musí být komunikativní, musí to být živé,“ neskrýval před premiérou jistou nervozitu Martin Kukučka.

Kukučka s Trpišovským jsou oceňovaní autoři moderních divadelních her. Nejčastěji spolupracují s pražským Divadlem Archa.