Festival …příští vlna/next wave… ocenil Evu Tálskou

Praha - Přehlídka divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativní tvorby …příští vlna/next wave…, která se v Praze koná už popatnácté, udělila své ceny. Letošnímu předávání cen v Divadle Na Zábradlí dominovalo ocenění celoživotní umělecké práce režisérky Evy Tálské, které byla vyslovena pocta v kategorii Živoucí poklad.

Oceněni byli dále Petr Lanta za inscenaci Před zlatnickým krámem v kategorii Projekt roku, dále autor, režisér a světelný designér Jan Komárek v kategorii Osobnost roku a také Tomáš „Lorenzo“ Zdenek a Franta Sádra za aktivity spojené s vytvořením a rozvojem holešovického centra nezávislé kultury Cross Club v kategorii Producentský počin roku.

V kategorii Objev roku získal cenu Jan Mocek, umělecký vedoucí divadla Theater Hugo, a v kategorii Publikační počin roku Michala Pohořelá s týmem za mezinárodní ediční projekt CZ/PL - Divadlo po rekonstrukci.

Eva Tálská, poslední žijící zakladatelka kultovního brněnského Divadla Husa na provázku, byla významným titulem oceněna po divadelnících Ivanu Vyskočilovi, Bořivoji Srbovi, Janě Pilátové, Evě Kröschlové a Václavu Martincovi. Titul Živoucí poklad jí podle organizátorů přehlídky patří především za její impozantní režijní dílo od roku 1968 v proslulém brněnském divadle. Zejména v liniích divadla lidového, lyrického, poetického a nonsensového, ale i za činnost od roku 1991 ve vlastním Studiu Dům. Od roku 1995 pak za umělecké i pedagogické supervize v dílně tohoto studia a od roku 2006 i za působivé dětské inscenace v brněnském Divadle Polárka.

S projekty oceněných osobností se mohou setkat zájemci i v letošním programu festivalu. V pondělí 13. října účinkuje v divadle Disk Husa na provázku právě s inscenací režisérky Evy Tálské nazvanou Rukopis královédvorský. Středa 15. října bude podle vedoucího produkce Jakuba Matějky věnována prezentaci komunit soustředěných okolo holešovického Cross Clubu a v pátek 17. října ožijí prostory Národního muzea na Václavském náměstí projektem Jana Komárka.

Festival uzavře 18. října večer v Divadle Alfred ve dvoře premiéra nazvaná Každodennosti, kombinující hereckou improvizaci s videoprojekcí a výtvarně stylizovanou scénografií. Koncept je dílem režiséra Štěpána Pácla a nově vznikajícího uskupení ECRU.

Z inscenace Divadla Alfred ve dvoře
Zdroj: ČT24/Alfred ve dvoře