Myslete dokumentárním filmem v Jihlavě

Jihlava - Podvanácté ožije letos na podzim, přesně od 24. do 29. října, Jihlava přehlídkou dokumentárních filmů pod heslem Myslet filmem!. Domácí i zahraniční snímky budou moci zhlédnout nejen ti, kteří na ně zajdou do kina, ale i ostatní Jihlavané třeba cestou na nákup na fasádě obchodního domu Prior. Hlavním hostem letošního ročníku je legenda amerického dokumentu Frederick Wiseman. Mimo soutěžní sekce se představí i dokumenty, které vznikly za podpory České televize.

ČT je hlavním mediálním partnerem festivalu. Podporuje ho vysíláním festivalových spotů a především deníkem z jihlavského dění. V rámci přehlídky bude ČT také prezentovat svou rozsáhlou dokumentární tvorbu - dokument je koneckonců základním stavebním kamenem většiny vzdělávacích i publicistických pořadů a nejrůznějších magazínů.

Z Jihlavy do hlavy přes ČT

  • O festivalovém dění bude ČT informovat ve svých pořadech, především prostřednictvím televizního deníku Z Jihlavy do hlavy od 24. do 29. října na ČT2
  • ČT odvysílá na ČT2 některé oceněné filmy z loňského ročníku: Stalo se krátce před tím (15. 10. ve 23:10); Dvojí verze pekla (22. 10 ve 23:45)

Průhledný Frederick Wiseman

V rámci jiné nesoutěžní sekce Průhledné bytosti, která je koncipována jako retrospektiva vybraných tvůrců, budou uvedeny snímky Fredericka Wisemana. Americký filmař, jenž proslul jako kritik státních institucí, je zároveň hlavním hostem dvanáctého ročníku.

V Jihlavě uvede například snímky Zákon a pořádek (1969) nebo svou armádní trilogii ze 70. letech (Základní výcvik, Sinai, polní mise a Vojenské cvičení). Druhou „bytostí“, kterou budou moci návštěvníci festivalu „prohlédnout“, bude Paulin Soumanou Vieyra z Francie. Vieyra je jedním ze zakladatelů africké kinematografie.

Gott na Prioru

Jedním z cílů přehlídky je vtáhnout do světa dokumentárních filmů i ty, kteří se za dokumentem do kina nevydají nebo vydat ani nechtějí. Na fasádě obchodního domu Prior na Masarykově náměstí budou proto během festivalu, v sekci Živé náměstí, promítány dokumentární filmy.

Cestou na nákup se tak mohou lidé podívat na skupinu Rolling Stones pohledem Martina Scorseseho ve snímku Shine A Light nebo slavíka Karla Gotta ve filmu, který vznikal sestřihem desítek záznamů - oficiálních i soukromých - v letech 1977 až 1985.

Nestihli jste? Počkejte na Ozvěny…

Stejně jako v předchozích letech i letos chystají pořadatelé festivalu Ozvěny ve vybraných městech, v nichž budou moci zájemci vidět některé dokumenty i po skončení jihlavské přehlídky. Zhlédnout filmy, které v kině nestihli, mohou lidé také díky projektu Doc-Air.

Soutěžní sekce

  • Česká radost - procházka českou dokumentární krajinou
  • Opus bonum - hledání nejlepšího autorského dokumentu napříč celým světem
  • Mezi moři - tvorba v zemích střední a od loňského roku i východní Evropy
  • Fascinace - soutěž experimentálních podob v dokumentu
  • Frederick Wiseman autor: Chris Buck, zdroj: www.newenglandfilm.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/465/46419.jpg
  • Festival dokumentárních filmů v Jihlavě zdroj: MFDF Jihlava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/465/46415.jpg