Bushovo prezidentování v kinech

New York - V pátek vstoupí do amerických kin nový film Olivera Stonea o životě a prezidentování George W. Bushe. Snímek nazvaný W. (iniciála Bushova druhého jména Walker) se na veřejnosti objeví jen tři týdny před prezidentskými volbami. Jeho načasování vyvolává mezi Američany otázku, jak moc film ovlivní pokračující kampaň i samotné voliče.

Oliver Stone rád provokuje. Svůj nejnovější snímek dokončil mnohem rychleji, než bývá jeho zvykem, aby stihl Američanům ještě před volbami ukázat skutečnou tvář George Bushe. „Moc toho o panu Bushovi nevíme. Známe ho jen z televize, kde nám předkládá svou mediální tvář. Můj film se ale dívá i do zákulisí jeho života,“ slibuje Oliver Stone.

Stoneův třetí prezidentský film

Stone má za sebou i další dva filmy o prezidentech - o Johnu F. Kennedym  a  Richardu Nixonovi. Právě na tyto předchozí životopisné snímky z devadesátých let poukazují Stoneovi kritici - podle nich byly plné kontroverzí a nepřesností a domnívají se, že podobný bude i film o Bushovi.

Stone, který tentokrát zároveň spolupracoval na scénáři, ale tvrdí, že se scenáristou Stanley Weiserem vycházeli především z faktů - přečetli o Bushovi 17 knih a studovali i jiné dokumenty. „Stone chtěl nechat ve filmu mluvit fakta, ale jde to? Jde opravdu vyřešit postavu George W. Bushe ve dvou hodinách?“ ptá se kriticky Kirk Honeycutt z Hollywood Reporter.

Film o Bushovi nemá být antibushovský

"Moc toho o panu Bushovi nevíme.

Známe ho jen z televize, kde nám předkládá svou mediální tvář. Můj film se ale dívá i do zákulisí jeho života."

/Oliver Stone/

Výsledkem má být film, který zachycuje Bushovo dětství a jeho vztah s otcem i problémy s alkoholem, jeho vztah k náboženství a samozřejmě politickou kariéru. Podle prvních recenzí ale nebude snímek W. s Joshem Brolinem v hlavní roli jen politickým traktátem, ale zčásti i komedií. Režisér totiž mimo jiné poukazuje na Bushovu nezkušenost v začátcích prezidentování a na některé jeho přeřeky v důležitých projevech.

Přestože je Stone známým kritikem Bushovy invaze do Iráku, nechtěl prý natočit antibushovský film ani ovlivňovat americké voliče. „Nedělám si žádné naděje. Mám za sebou tři filmy o Vietnamu, a stejně to s Američany nic neudělalo a válčí nesmyslně dál. Jen jsem chtěl, aby se lidé zamysleli nad tím, koho jsme si to zvolili za prezidenta v posledních osmi letech,“ komentoval své nové dílo Stone.

W. není jediný politický snímek před volbami

Těsně před prezidentskými volbami se do kin dostaly i další dva filmy s politickým podtextem. Režisér a scenárista David Zucker, kterého proslavila parodie Bláznivá střela, přišel s filmem An American Carol. V něm si vzal na mušku dokumentaristu Michaela Moora, který je jinak známý svým kritickým postojem vůči republikánům.

Diskusi už vyvolal i film Religulous - dokument, v němž americký bavič Bill Maher kritizuje koncept náboženství a ukazuje na problémy, které jsou s ním spojené. Během natáčení oslovil štáb i několik amerických politiků, kteří teď protestují proti svému zařazení do dokumentu. Podle nich totiž Maher před natáčením rozhovorů neřekl, že se bude jednat o protináboženský film.

  • Snímek Olivera Stonea zdroj: maroonedinmarin.blogspot.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/467/46689.jpg
  • Religulous zdroj: www.impawards.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/467/46691.jpg