V Praze dnes vystoupí Alicie Keysová

Praha - V pražské Tesla Areně vystoupí od 20 hodin americká zpěvačka a klavíristka Alicie Keysová (27). Při svém prvním vystoupení v České republice zazpívá v rámci svého světového turné k albu As I Am. Vedle nových písní má připomenout i starší hity jako Fallin', A Woman's Worth nebo Karma.

Hvězda z Hell's Kitchen  

Keysová dnes možná představí i první duet v dějinách bondovek Another Way To Die, který nazpívala s Jackem Whitem jako ústřední melodii pro nová dobrodružství agenta 007 Quantum Of Solace (Množství útěchy), jež budou mít premiéru v listopadu.

Hvězda stylu rhythm&blues, která nedávno ovládla hitparády skladbou No One, vyrůstala v drsné newyorské čtvrti Hell's Kitchen jako dítě jamajského otce a matky irsko-italského původu. Ve 14 letech složila svou první píseň Butterflyz, kterou později nahrála na své debutové album Songs in A Minor, za které dostala pět Grammy. Od té doby prodala na 28 milionů desek a posbírala četná ocenění včetně 11 cen Grammy.

Několikrát se objevila i před kamerou, například loni v romantické komedii
Holka na hlídání a akčním thrilleru Sejmi eso, kde si zahrála po boku
takových hvězd, jakými jsou Ben Affleck či Ryan Reynolds. Už jako čtyřletá si zahrála v jednom díle seriálu Cosby Show. 

Kuchař, kadeřnice a 170 ručníků

Podle pořadatelů má Keysová speciální požadavky, mezi které například patří vlastní asistentka, speciální kadeřnice, vizážistka a osobní kuchař. Sama si chce vybrat hudbu, která bude v hale znít před jejím vystoupením a řekla si o 150 velkých a 20 malých černých ručníků na pódium vypraných podle předepsaného způsobu.

Keysová a společnost

Keysová, jejímž velkým hudebním vzorem je Stevie Wonder, se také aktivně věnuje dobročinnosti. Je spoluzakladatelkou neziskové organizace Keep a Child Alive, která poskytuje léky africkým rodinám postiženým AIDS, a mluvčí organizace Frum Tha Ground Up (Forum The Ground Up), která pomáhá mladým Američanům naplnit své ambice. Zpívá také na četných dobročinných koncertech, například v roce 2005 na pomoc obětem hurikánu Katrina, v témže roce zpívala na koncertě Live 8 na pomoc Africe a loni na koncertě Live Earth. I pražský koncert má dobročinný nádech - zakoupením vstupenky přispěje návštěvník 50 korunami na konto Avon proti rakovině prsu.