28. říjen: Akce, kam se podíváš

Praha - Dva týdny zbývají do devadesátého výročí vzniku Československa. Organizátoři dokončují přípravy na nejrůznější akce, které se k 28. říjnu vážou. Nejvíce se jich bude konat v hlavním městě - od výstav na Pražském hradě až po přehlídku historické techniky. V den výročí bude také spuštěn ojedinělý portál Paměť národa, který archivuje svědectví pamětníků.

Národní muzeum přichystalo výstavu Republika 1918-1939. Výstava se pokouší přenést návštěvníky do atmosféry tohoto období. „Měla by veřejnost provést vznikem, životem, ale i koncem první republiky. Nemá být jen vzpomínková, ale i vzdělávací,“ doplňuje ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Vystaveny budou i některé unikátní věci, například oblek M. R. Štefánka nebo originál mnichovské dohody.

28. 10 na ČT

Česká televize připravuje na 28. října několikahodinový speciál. Komponovaný pořad debat, analýz a přímých přenosů začne v 10:00.

Pražský hrad připravil k výročí tři výstavy. Jedna z nich, mapující život českých legionářů v Rusku, už probíhá. Čtyři dny před státním svátkem ji doplní výstava 28. říjen v paměti Hradu a expozice slovenského umění 20. století.

Paměť národa se jmenuje také projekt digitálního archivu, který bude spuštěn 28. října. Zveřejněny budou stovky portrétů a vzpomínek pamětníků, zhruba tisíc hodin zvukových záznamů, tři tisíce stran odborných a životopisných autorských textů a tisíc fotografií. Portál bude sloužit především pro shromažďování vzpomínek a svědectví pamětníků, ukládat a zveřejňovat sbírky z různých projektů bude moci každý.

Přehlídka, veteráni, věnce…

Armádní pěšáci a technika uzavřou na říjnový státní svátek pražskou Evropskou třídu. Vojenská přehlídka se tu konala naposledy před 23 lety před zraky Gustáva Husáka, nyní vojáci pozdraví Václava Klause. „K vidění bude tank, lehká i těžká vozidla, přelétávat budou gripeny,“ prozrazuje Jana Zechmeisterová z ministerstva obrany.

Několik desítek let do minulosti se vrátí také centrum Prahy. Rušno bude i u sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, kam se přijdou poklonit čeští politici.

Kladení věnců
Zdroj: ČT24