Pražské studio Továrna uvede novou hru Karla Steigerwalda

Praha - V rámci festivalu …příští vlna/next wave.. uvede divadelní studio Továrna ve čtvrtek 16. října v pražském holešovickém prostoru La Fabrika novou inscenaci nazvanou Políbila Dubčeka. Představení s podtitulem 1968 - čas utopie nabídne během jednoho večera tři hry o jednom roce.

„V první části nám šlo o zachycení atmosféry mladých revolucionářů. Druhá část popisuje, jak ideály po 20 letech jejich vlády v Československu upadaly. Třetí hra je obrazem toho, jakým rozkladem vše v 70. letech skončilo,“ řekl Karel Steigerwald, který je autorem prvních dvou her.

První část nazvaná Ať hoří Paříž je koláží zachycující vznik studentských bouří v květnu 1968. Montáž vychází z dobových textů, pamětí spisovatele Jeana-Clauda Carriera, komunistického manifestu Karla Marxe, myšlenek jihoamerického revolucionáře Che Guevary a z dalších utopických materiálů.

Druhou část tvoří groteska o zatčení tehdejšího nejvyššího československého komunistického představitele Alexandra Dubčeka, o moskevském jednání v srpnu 1968 a o osudech dívky, která políbila Dubčeka a chtěla políbit sovětského vůdce Leonida Brežněva. Závěrečnou kapitolou představení je postabsurdní komedie španělského autora Francisca Nievy. Zabývá se intelektuální a citovou prázdnotou, která přišla po euforické utopii roku 1968.

Steigerwald má na svém kontě řadu divadelních her, mezi nimi například Tatarskou poušť, Dobové tance, Foxtrot a muzikál Excalibur z roku 2003. Publikuje také v českých denících.

Inscenaci Políbila Dubčeka režíruje Viktorie Čermáková. Účinkují v ní Ondřej Pavelka, Zdena Hadrbolcová, Eva Salzmannová, Anita Krausová, Jiří Štrébl, David Prachař a další. Na jevišti se představí také studenti Vyšší odborné školy herecké v Praze.