Chaplinův Diktátor světu ukázal vyšinutost fašismu

Los Angeles - Film Diktátor je prvním mluveným snímkem Charlieho Chaplina. Slavný britský umělec ho nejen režíroval a produkoval, ale také k němu napsal scénář a střihl si v něm hlavní dvojroli. Jeho cílem bylo přiblížit celému světu krutost Adolfa Hitlera. Ve svém komerčně nejúspěšnějším filmu se pokusil vystihnout abnormalitu a vyšinutost fašismu. Děj filmu začíná na konci první světové války. Z bojů se domů šťastně vrací jeden malý židovský holič, kterého hraje Chaplin.

Jeho snem je mít ve své rodné Tománii vlastní malé holičství. Chce se usadit a v klidu žít svůj bezvýznamný život. Bohužel budoucnost má pro něj jiné plány. Jedna válka světu nestačila a v Tománii to začíná opět vřít.

Vůdce vojáků Adenoid Hynkel (opět Chaplin) je sice malý človíček s knírem, ale to neznamená, že nemá ambice. Hynkel by rád jednoho dne vládl světu. Chce proto znovu rozpoutat boje a zničit židovské ghetto. V jeho ničivých plánech mu pomáhá vůdce země Bakterie Benzini Napaloni.

V ghettu nabírá odboj na síle. Do hnutí na odstranění Hynkela je shodou okolností zapleten i sám holič a jeho přítelkyně Hana. Zatýkání Židů je stále častější a koncetrační tábory jsou plné.

Zdá se, že další válce už nemůže nic zabránit. Všude propuká chaos a lidský život ztrácí svou cenu. V závěru filmu je vidět, že mezi malým holičem a velkým vůdcem není až tak překvapivě velký rozdíl.

Nedělat si žerty z vražedného šílenství

Chaplin údajně říkal, že věděl, jaká zvěrstva nacisté provádějí, jenže si nemohl dělat žerty z jejich vražedného šílenství. Proto film zaměřil na zesměšnění nacistické ideologie.

V několika scénách z židovského ghetta se objevují plakáty a nápisy v jazyce esperanto, který Chaplin použil zřejmě proto, aby nemusel svůj příběh zasazovat do žádného konkrétní jazykového prostředí. Film Diktátor představuje pro Charlieho Chaplina zásadní zlom v jeho tvorbě. Snímek posbíral pět nominací na Oscara.