Prestižní Bookerovu cenu získal Ind Aravind Adiga

Londýn - Vítězem prestižní literární Man Bookerovy ceny se stal čtyřiatřicetiletý Aravind Adiga. Ocenění za nejlepší anglicky psaný román a prémii 50.000 liber (1,57 milionu korun) dostal hned za svůj debut The White Tiger (Bílý tygr). Adiga je čtvrtým indickým autorem, který cenu obdržel.

„Adigovo vítězství bylo poměrně překvapivé. Londýnští sázkaři tipovali, že vyhraje třiapadesátiletý Ir Sebastian Barry. Vítězství Adigy bylo přijato s velkým potěšením, jedná se zatím teprve o třetího spisovatele, který Brokerovu cenu vyhrál se svou prvotinou. Kniha čerpá z prostředí, které spisovatel velmi dobře zná. Narodil se v indickém Madrasu a vyrůstal v Bombaji. Příběh popisuje všechny rozpory a excesy moderní, dynamicky se vyvíjející Indie. Je to kniha s kriminální zápletkou. Hlavní hrdina, vyprávějící v ich formě, je zároveň vrahem, který se k úspěchu propracuje přes korupci a vraždu,“ komentoval z Londýna Ivan Kytka.

The White Tiger je podle porotců „působivým, rozhořčeným a temně humorným“ románem o rikšovi, který se snaží dostat z beznadějného života na vesnici a na cestě k úspěchu ve městě mu nebrání skrupule ani morální ohledy.

Výrok poroty:

The White Tiger ve stejné míře šokuje i baví.

Porotci o šestici nominovaných románů vášnivě diskutovali, než se shodli na Adigovi. Bylo to prý obtížné rozhodování, protože ve finále byli velmi silní kandidáti. Letos porota vybírala mezi šesti autory z Anglie, Indie, Austrálie a Irska. Mezi kandidáty byli Angličanka Linda Grantová, Angličan Philip Hensher a Australan Steve Toltz. Do finále se probojoval také původní favorit na cenu, irský autor Sebastian Barry s románem The Secret Scripture (Tajný spis).