Alicia Keysová roztančila Tesla Arenu

Praha - Sedmadvacetiletá hudebnice při svém prvním vystoupení v České republice představila album As I Am. U nás nejoblíbenější píseň No One, za kterou získala dvě ze svých 11 cen Grammy zazněla tak až na závěr koncertu, jako přídavek. Publikum v téměř zaplněné Tesla Areně si píseň, která ještě nedávno ovládala světové hitparády, s chutí zazpívalo spolu se zpěvačkou.

V roli předskokanů se představil dýdžej Iroc a písničkář Jermaine Paul, který byl zároveň ve tříčlenném sboru doprovázejícím Keysovou, s níž si zazpíval i duety Diary, respektive Tender Love.

„Jak se máte?“ přivítala se interpretka s návštěvníky, kteří její show mohli sledovat na 34 metrů širokém pódiu se stejně širokou LED stěnou.

K překvapení mnohých fanoušků neusedla Keysová v úvodu koncertu za klavír, ale ujala se místa před kapelou za mikrofonem. Ke svému oblíbenému nástroji přešla na delší dobu až ke konci první třetiny koncertu. Mimo jiné zahrála baladu Superwoman a skladbu Prelude To a Kiss, kterou věnovala neziskové organizaci Keep a Child Alive, která poskytuje léky africkým rodinám postiženým AIDS a jejíž je spoluzakladatelkou.

V Praze se chystala Keysová představit i první duet v dějinách bondovek Another Way To Die, který nazpívala letos s Jackem Whitem jako ústřední melodii pro nová dobrodružství agenta 007 Quantum Of Solace (Množství útěchy), jež budou mít premiéru v listopadu. To se však nestalo, White se v Praze neobjevil a píseň Keysová nakonec nezazpívala ani s nikým z vokalistů.

Nechyběly však hity z jejích předchozích alb i méně známé písně jako I Need You, Wreckless Love nebo My Boo.

Keysová zatím natočila tři studiová alba. První vyšlo před sedmi lety. Od té doby prodala na 28 milionů desek a posbírala četná ocenění, včetně 11 cen Grammy. Dnes organizátoři prestižního hudebního ocenění American Music Awards oznámili, že Keysová letos získala pět nominací, nejvíce ze všech umělců. Ceny se budou udělovat v listopadu.

V pondělí Keysová vystoupila v Bratislavě. Celou show přepravilo do české metropole šest kamionů a čtyři autobusy. Z Prahy zamíří do polské Varšavy.

Zpěvačka, která již ve 14 letech složila svou první píseň Butterflyz, kterou později nahrála na své debutové album Songs in A Minor, se také aktivně věnuje dobročinnosti. Kromě práce v Keep a Child Alive působí jako mluvčí organizace Frum Tha Ground Up (Forum The Ground Up), která pomáhá mladým Američanům naplnit jejich ambice. Keysová zpívá také na četných dobročinných koncertech, například v roce 2005 na pomoc obětem hurikánu Katrina, v témže roce zpívala na koncertě Live 8 na pomoc Africe a loni na koncertě Live Earth. I pražský koncert měl dobročinný nádech - zakoupením každé vstupenky přispěl návštěvník 50 korunami na konto Avon proti rakovině prsu.