Pete Seeger a Marta Kubišová obdrží ocenění Mezinárodního filmového festivalu hudebních filmů

Praha - V pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald začíná Mezinárodní filmový festival hudebních filmů Music On Film - Film On Music (MOFFOM). Letošní pátý ročník se zaměří zejména na dokumenty a téma New Yorku. Festival od 16. do 20. října představí v sedmi sekcích na 60 snímků o skupinách a hudebnících, hudebních stylech a hudbě samé. Letos poprvé vyhodnotí nejlepší z 12 soutěžních filmů odborná porota.

Během dnešního zahájení v kině Lucerna budou oceněni dva bojovníci za lidská práva a mír - americký folkový písničkář Pete Seeger a česká zpěvačka Marta Kubišová. Devětaosmdesátiletý Seeger na akci nepřijede, pošle však do Prahy pozdrav.

Hudební fanoušci budou mít na festivalu jedinečnou příležitost nahlédnout do kuchyně muzikantů a ikon hudebního světa, jako jsou Joy Division, Bob Dylan, Gogol Bordello, Sigur Rós, Pete Seeger či KISS. Většina z dokumentů bude v Česku uvedena poprvé.

V sekci New York City jsou letos připraveny snímky dokumentující tvorbu, kulturní prostředí, nástroje a atmosféru New Yorku. Promítat se bude například kultovní film z roku 1968 Producenti. Festival také otevře novou sekci Planet MOFFOM, kam jsou zařazeny nonverbální filmy. V sekci MOFFOM Docs se objeví český dokumentární film mladé režisérky Olgy Špátové Půjdu, kam chci, který se zabývá fenoménem písničkářky Radůzy.

Vydáno pod