Políbila Dubčeka - nová hra Karla Steigerwalda

Praha - Nová hra Karla Steigerwalda s názvem Políbila Dubčeka má 16. října premiéru v pražském holešovickém prostoru La Fabrika . Inscenaci, která bude uvedena v rámci festivalu …příští vlna/next wave… nastudovalo divadelní studio Továrna v režii Viktorie Čermákové.

„Příběh ústřední postavy začíná, když se několik let před pražským jarem seznámí v poetické vinárně Viola s americkým básníkem Allenem Ginsbergem, kterého políbí, protože miluje poezii. Posléze políbí celou řadu takovýchto významných, klíčových osobností včetně Dubčeka, někde v továrně, kam jí režim vyhodil z vysoké školy. A pak je tam ještě třetí polibek, který ale prozrazovat nebudu,“ nastiňuje rámec představení Steigerwald.

Karel Steigerwald:

„Přetrvává mýtus, že pražské jaro byla obrovská vzpoura proti něčemu, ale naše inscenace si myslí, že to byla spíš etapa trapná v dějinách naší země. Československá vzpoura proti nadvládě Sovětů byla zvláštní, divná, až groteskní, protože chtěla ruský komunismus zlepšovat.“

Interview ČT24

Text je složen ze tří částí. První, nazvaná Ať hoří Paříž je koláží zachycující vznik studentských bouří v květnu 1968. Druhou část tvoří groteska o zatčení tehdejšího nejvyššího československého komunistického představitele Alexandra Dubčeka, o moskevském jednání v srpnu 1968 a o osudech dívky, která políbila Dubčeka a chtěla políbit sovětského vůdce Leonida Brežněva. Závěrečnou kapitolou představení je postabsurdní komedie španělského autora Francisca Nievy. Zabývá se intelektuální a citovou prázdnotou, která přišla po euforické utopii roku 1968.

„Doufám, že se diváci dočkají veliké komedie, kdy se budou dost smát a zároveň jim bude tuhnout krev v žilách, občas se budou trochu stydět a občas i divit. Není to hra, která objeví něco nového, ale měla by divákům objevit určitou emoci a zážitek z reflexe tehdejší doby. Měla by zároveň destruovat někdejší iluze i mýty a kýče, které se o tehdejší době, zejména kolem ruské okupace a studentských rebelií za těch 40 let naskládaly,“ říká ke hře autor. 

Políbila Dubčeka

Režie: Viktorie Čermáková. Účinkují: Ondřej Pavelka, Zdena Hadrbolcová, Eva Salzmannová, Anita Krausová, Jiří Štrébl, David Prachař a další. Na jevišti se představí také studenti Vyšší odborné školy herecké v Praze.