Kreslené postavy v novém Švejkovi vypouštějí bubliny

Praha - Světoznámý román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka se představuje s novými ilustracemi. Jejich autorem je Petr Urban a postavy na nich jsou barevné a vypouštějí z úst komiksové bubliny se slovy. Publikace má Švejka přiblížit mladší generaci, má už ale i kritiky.

Jinak než Lada 

Urban pracoval na ilustracích dva měsíce, 12 hodin denně a podle svých slov se snažil hlavně o to, aby postavy byly jiné než Ladovy. Knihu celou nečetl, držel se slavných filmových zpracování Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím, postavy se nápadně podobají Františku Filipovskému, Jaroslavu Marvanovi a dalším. „Neměl jsme jiné východisko. Kdybych nakreslil jiné typy, lidé by mi výčítali, že je nepoznávají,“ tvrdí kreslíř, kterého nejvíce proslavily kresby Rudy Pivrnce. Podle spisovatelova vnuka Richarda Haška jsou kresby nápadité a mají vnitřní vtip.

V Osudech s 660 stránkami je přes 60 Urbanových kreseb - asi polovina velkých a polovina menších. „Postavy ve Švejkovi jsem udělal takové zakulacenější než Lada, moje linka na jejich obrysech je tenčí, svižnější a víc se mazlím s detaily,“ říká Urban. Konkurovat Josefu Ladovi si nikdo netroufl skoro 80 let. Švejk vyšel s jinými ilustracemi jen jednou - tehdy Josef Lada v prodeji nad Karlem Klosem ale opět vyhrál. 

Svérázná volba 

Podle kritiků Urbanovy postavy ztratily svou poetiku. „Já kresby Urbanovy považuji za poněkud lascivní a nejsem si jist, jestli je správná volba doprovodit jimi Osudy dobrého vojáka Švejka,“ říká například literární publicista Tomáš Mazal.

Nakladatelství vybíralo autora ilustrací k Osudům z několika výtvarníků. Urbanovými konkurenty byli například Štěpán Mareš nebo Vladimír Renčín. Urban prý svou povahou přesně odpovídá životní filozofii Jaroslava Haška.

Autorův rukopis

Pro titulní ilustraci v knize vybral Petr Urban scénu, jak paní Müllerová veze Švejka k odvodu na invalidním vozíku za slavného pokřikování Na Bělehrad! Do davu ukryl i Rudu Pivrnce a sám sebe, jak valí před Švejkem sud piva. Na ilustracích nesměl měnit obsah Haškovy knihy. Ale neudržel se a alespoň v pozadí přidal do kreseb něco svého.