Frankfurtský veletrh: Zlatá pro učebnici chemie a čekání na Kunderu

Frankfurt nad Mohanem - Učebnice chemie pro 8. ročník základních škol, kterou vydalo plzeňské nakladatelství Fraus, si z frankfurtského veletrhu odveze zlatou medaili. Za svou interaktivní podobu dostala cenu (Best Schoolbook Awards) Evropské asociace nakladelství učebnic. Na veletrhu se dnes představily nejen české učebnice, ale i někteří čeští spisovatelé. Přijet měl i Milan Kundera, nakonec ale nedorazil.

Ve Frankfurtu se za dobu trvání festivalu představí přes čtyři tisíce titulů. Dnešní a zítřejší den je určen jen odborníkům, veřejnosti se dveře otevřou o víkendu. Českou spisovatelskou obci v národní expozici zastupují například autor a překladatel Petr Kučera nebo autorka románu Hrdý Budžes Irena Dousková.

Jejich - světově o něco proslulejší - kolega Milan Kundera se k nim nepřipojil. Existenci původem českého autora připomínají na veletrhu jen jeho knihy. I když spisovatel do Frankfurtu nedorazil, zprávy o jeho údajném udavačství ano.

Většina Kunderových zahraničních nakladatelů ale něčemu takovému odmítá uvěřit. „Mluvil jsem s Milanem Kunderou a ten to odmítá. Já mu věřím, protože neexistuje jediný skutečný přímý důkaz o jeho vině,“ uvedl například Michael Krüger z nakladatelství Carl Hanser Verlag.

Zlatá chemie…

Porotce z řad oborníků zatím z českých titulů nejvíce zaujala učebnice chemie. Zlatou medailí ocenili její interaktivní podobu - propojení teorie s každodenní praxí, které studenty motivuje k učení - a také ilustrované vtipy. „Jsem rád, že odbornou porotu zaujal nový pokrokový přístup k výuce chemie a také interaktivní podoba učebnice, která otevírá opravdu nové možnosti ve zkvalitňování výuky,“ reagoval na ocenění Jaroslav Hervert z nakladatelství Fraus.

Kdo ví, možná za pár let budou žáci osmých tříd učebnicí chemie listovat elektronicky. V centru pozornosti letošního 60. ročníku veletrhu jsou totiž eBooks, elektronické knihy.

Učebnice chemie
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Fraus