Snímek Once, předělaný na muzikál, míří na Broadway

New York - Irský snímek Once bude adaptován na muzikál, který by měl být uveden na newyorské Broadwayi v sezoně 2010/2011. Informoval o tom list The Los Angeles Times. Ve filmu si zahrála česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová, která spolu s irským muzikantem Glenem Hansardem získala Oscara za nejlepší filmovou píseň - skladbu Falling Slowly.

Produkce muzikálu by se měli ujmout John Hart, Jeff Sine a Fred Zollo, kteří v minulosti získali několik prestižních divadelních ocenění Tony Awards. Zollo byl i dvakrát nominován na Oscara.

„V prostředí, v němž se musí americký muzikál vyvíjet, poskytuje Once úžasnou a jedinečnou příležitost,“ citoval Harta server Broadway World.

Nízkorozpočtový snímek režiséra Johna Carneye, který byl natočen před dvěma lety v Dublinu za 17 dní s rozpočtem 150 000 dolarů, posbíral vedle Oscara i řadu dalších významných ocenění. Skladba Falling Slowly a soundtrack s hudbou k Once byl nominován i na hudební ceny Grammy, ocenění ale nakonec nezískaly.

Snímek Once zatím vydělal na tržbách po světě přes 20,5 milionu dolarů (368 milionů korun). Film se také dostal na osmé místo historického žebříčku úspěšnosti filmů z hlediska návratnosti vložených investic.