Festivalu MOFFOM přinesl ocenění Seegerovi a Kubišové

Praha - Na zahajovacím večeru Mezinárodního filmového festivalu hudebních filmů Music On Film - Film On Music (MOFFOM) v pražském kině Lucerna byli oceněni dva bojovníci za lidská práva a mír - americký folkový písničkář Pete Seeger a česká zpěvačka Marta Kubišová. Zatímco Kubišová, která se stala symbolem národního odporu po srpnu 1968, převzala ocenění osobně, devětaosmdesátiletý Seeger zaslal pozdrav prostřednictvím videa.

„Filmová hudba hrála velkou roli hlavně v mé první kariéře, z té doby vzpomínám především na písně k filmu Mučedníci lásky, režiséra Jana Němce. Po roce 1989, tedy v mé druhé kariéře už tolik příležitostí nedostávám,“ uvedla Kubišová po převzetí ocenění. „Myslím si, že obecně filmová hudba je přínosná, potřebná a film povznáší,“ dodala zpěvačka.

Cenu za nepřítomného Seegera převzal jeho přítel Gene Deitch, který při té příležitosti zavzpomínal na jejich společnou návštěvu bývalého Československa v roce 1964. Na Prahu v zaslané nahrávce vzpomínal i Seeger a k tomu zahrál českou lidovou píseň Holka modrooká.

Pětašedesátiletá Kubišová měla téměř 20 let zakázanou uměleckou činnost. Záminkou byla její údajná pornografie, ze které ji v době normalizace komunistické vedení nařklo na základě tří fotomontáží. Po dlouhé době se objevila na veřejnosti 1. prosince 1988 při příležitosti 40. výročí vyhlášení Deklarace lidských práv. Dne 21. listopadu 1989 zpívala v období takzvané sametové revoluce z balkónu Václavského náměstí svou Modlitbu pro Martu a také československou státní hymnu.

Dne 28. října 1995 obdržela Kubišová od tehdejšího prezidenta Václava Havla Státní vyznamenání - medaili za zásluhy. Byla oceněna divadelní cenou Thálie za rok 2001 za účinkování v muzikálu Líp se loučí v neděli v Divadle Ungelt.

Seeger stojí za oživením americké lidové hudby. Popularizoval mimo jiné píseň We Shall Overcome, která se v 60. letech stala hymnou amerického hnutí za občanská práva. A na počátku 50. let prosadil na celosvětové hudební scéně pětistrunné bendžo. Jako skladatel se proslavil i písní Where Have All the Flowers Gone? v tuzemském překladu známé jako Řekni, kde ty kytky jsou?. Legendární písničkář a aktivista vystoupil v roce 1964 v Divadle ABC. Ovšem jeho nadšení pro socialismus mnohé posluchače zarazilo, což zachytil Josef Škvorecký v románu Mirákl.

Festival MOFFOM od 16. do 20. října představí v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald v sedmi sekcích na 60 snímků o skupinách a hudebnících, hudebních stylech a hudbě samé. Letos poprvé vyhodnotí nejlepší z 12 soutěžních filmů pětičlenná odborná porota.

Hudební fanoušci budou mít jedinečnou příležitost nahlédnout do kuchyně muzikantů a ikon hudebního světa, jako jsou Joy Division, Bob Dylan, Gogol Bordello, Sigur Rós či KISS. Většina z dokumentů bude v Česku uvedena poprvé. Letošní 5. ročník se zaměří zejména na dokumenty a téma New Yorku.

Festival také otevře novou sekci Planet MOFFOM, kam jsou zařazeny nonverbální filmy. V sekci MOFFOM Docs se objeví dokumentární film režisérky Olgy Špátové Půjdu, kam chci, který se zabývá fenoménem písničkářky Radůzy.