Svědectví o Janu Pavlovi II. - papež, jak ho známe i neznáme

Vatikán - Jan Pavel II. měl slabost pro polské vánoční cukroví. Napsal dopis Leonidu Brežněvovi, ale nikdy nedostal odpověď. A zraněn nebyl jen při pokusu o atentát v Římě v roce 1981, ale i o rok později ve Fátimě. Známé i neznámé informace ze života prvního papeže neitalského původu od 16. století zachycuje snímek Svědectví. Natočen byl podle knihy rozhovorů s kardinálem Stanislawem Dziwiszem, který byl téměř 40 let papežovým osobním sekretářem. Poprvé byl promítán včera ve Vatikánu, na den přesně třicet let od zvolení Karola Wojtyly papežem.

Kniha Život s Karolem se prodává velmi úspěšně, především v Polsku. Poláci už skoupili přes milion výtisků díla, které Dziwisz napsal, protože to bylo jeho „povinností vůči Janu Pavlu II. i vůči lidem, kteří na něj nechtějí zapomenout“. Film se nejspíše bude těšit stejné oblibě. „Jan Pavel II. byl hrdý na to, že je Polák, a říkával: Chci církvi sloužit jako Polák, polská církev mě na tuto službu připravila,“ odpovídá kardinál Dziwisz na kritiky, že snímek je polský nadmíru.

Svědectví se natáčelo v zemi, odkud Jan Pavel II. pochází, konkrétně v Krakově a Wadowicích, kde se Wojtyla narodil, a také pochopitelně ve Vatikánu. Vyprávění papežova osobního sekretáře střídají dosud nezveřejněné fotografie a dokumenty. Papežův život - kromě Dziwisze - odhaluje divákům také herec Michael York čtením z knižní předlohy k filmu.

Svědectví o „neznámém“ Janu Pavlovi II.

Premiérové promítání ve Vatikánu prozradilo některé dosud neznámé epizody z papežova života. Jan Pavel II. prý například napsal Leonidu Brežněvovi, že Polsko má právo se osvobodit od komunistické nadvlády, odpovědi na svůj dopis se ale nikdy nedočkal. Hrozil prý také - během své druhé návštěvy rodné země - že odjede, pokud mu komunistické vedení neumožní setkání s vůdcem Solidarity Lechem Walesou.

"Tím, že odhaluje …

… neznámé epizody, film ukazuje lidskost, nezlomnou odvahu a nakonec utrpení Jana Pavla II., jemuž až do konce čelil s odvahou horolezce a s trpělivostí prostého služebníka Písma."

/dojatý Benedikt XVII. o filmu/

Největší pozdvižení ale asi vzbudila informace, že papež byl při pokusech o atentát zraněn dvakrát, ne jen jednou, jak se do uvedení filmu všichni domnívali. Španělský kněz Juan Krohn chtěl Jana Pavla pobodat během jeho návštěvy portugalského poutního místa Fátima. Důvodem byl údajně nesouhlas s modernizací katolické církve.

„Dnes mohu říci, co jsme dosud drželi v tajnosti. Ten kněz Svatého otce zranil,“ říká Dziwisz ve filmu. Zranění bylo lehké a papež v návštěvě pokračoval. Správa svatostánku ve Fátimě uvedla, že o ničem takovém rozhodně neví.

Blahořečení, svatořečení… kdy dojde na Jana Pavla?

Promítání filmu o životě Jana Pavla II. doprovázely i dohady, zda bude papež v nejbližší době blahořečen, nebo snad dokonce svatořečen. Někteří církevní hodnostáři naznačili, že k prohlášení za blahoslaveného, případně svatého, dojde už příští rok.

Blahořečení - prohlášení za blahoslaveného neboli beatifikace; předpokladem k blahořečení je ukončení beatifikačního řízení a jeden doložený zázrak

Svatořečení - kanonizace; prohlášení o svatosti dané osoby je považováno za neomylné (na rozdíl od blahořečení); svatý může být předmětem veřejné úcty po celém světě, nejen v místní diecézi (jak je tomu u blahořečení); pro ukončení kanonizačního procesu je zapotřebí prokázání alespoň dvou autentických zázraků

Nahrává jim sice skutečnost, že tzv. diecézní fáze procesu blahořečení začala 87 dní po úmrtí Jana Pavla, tedy v rekordně krátké době (povinných je jinak pět let), ale postulátor beatifikačního procesu Slawomir Oder podobné spekulace odmítl.

Papež v kostce

  • První papež neitalského původu od smrti Hadriána VI. v roce 1523
  • Přátelé mu říkali Lulos; časté cesty mu vynesly přezdívku papež-poutník
  • Byl po něm pojmenován ibišek v barvách Vatikánu
  • V mládí byl vynikajícím fotbalovým středním útočníkem
  • V květnu 1981 byl při atentátu v Římě postřelen členem turecké ultrapravicové organizace Šedí vlci; atentátník bude sedět ve vězení do ledna 2010
  • Za 25 let svého pontifikátu přijal při 1112 generálních audiencích přes 17 milionů věřících