Film pro všechny, kteří někdy byli dětmi

Praha - Hlavní hrdinkou nového rodinného filmu Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál je malá Terezka, která krizi ve vztahu rodičů vnímá po svém a přetváří si ji do napínavého dobrodružství. Hraný film režisérka zpestřila animacemi, které přibližují dětské vnímání "dospěláckého" světa. Film spojuje prvky strašidelné pohádky, dětské komedie a psychologického dramatu.

„Ten příběh je velmi obyčejný a tím je pro mě přitažlivý. Je o emocích, o vztazích, velmi blízký lidem,“ domnívá se Jitka Čvančarová, která hraje maminku Terezky.

Terezka žije spokojeně s maminkou a tatínkem a je štastná. Jak už to ale v pohádkách a životě bývá, jednoho dne se cosi změní. Terezka neví proč, ale maminka se najednou chová jinak. Ptá se, ale dospělí mluví jinou, svojí řečí. Terezka má jasno: maminka je vyměněná. Čeká ji proto složitá cesta za odhalením tajemství a veliké dobrodružství.

Film má sice premiéru až v prosinci, neveřejně bude promítán ale už v sobotu 18. října. „Myslíme si, že víme přesně, že je to rodinný film pro děti. Jsme ale zvědaví na reakce dětí, chtěli bychom je znát ještě předtím, než film přijde do kin,“ vysvětluje režisérka Maria Procházková, jejímž celovečerním debutem byl film Žralok v hlavě.

Rodiny s dětmi mají šanci film vidět 18. října od 14:00 v kině Palace Cinemas Nový Smíchov. Sto padesát zájemců získá zdarma lístky na neveřejnou premiéru. Musí ale zaslat e-mail s počtem osob, které se promítání zúčastní, jejich jména a věk. Potvrzující e-mail bude pak sloužit jako vstupenka do kina.

Hrají: Dorotka Dědková, Jitka Čvančarová, Pavel Řezníček, Jana Krausová…; Tvůrci: Bionaut Films v koprodukci s ČT a Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie; Námět, scénář, režie, výtvarná stránka: Maria Procházková; Hudba: Jan P. Muchow; Kamera: Martin Štěpánek