V Holešovicích se otevřelo Centrum současného umění

Praha - Nové centrum současného umění, architektury a designu nazvané DOX zahájilo včera svou činnost v pražských Holešovicích. Svojí výstavní plochou převyšuje všechna pražská centra současného umění a umožňuje instalaci několika výstav najednou. Cílem multifunkčího prostoru má být zasazení českého umění do mezinárodního kontextu v rámci partnerství se zahraničními uměleckými institucemi; vystavovat by se mělo umění z Evropy, Spojených států a v budoucnu i z Asie. Projekt, který vznikal šest let a stál asi 200 milionů korun, byl celý financován ze soukromých zdrojů.

Centrum s celkovou vnitřní plochou 6250 metrů čtverečních vzniklo spojením dvou průmyslových staveb z konce 19. století. Architektonická koncepce Ivana Kroupy umožňuje instalaci několika výstav najednou. Součástí centra je osm samostatných exteriérových a interiérových prostor, auditorium, kavárna a do budoucna se plánuje i restaurace a knihkupectví.

Na uvítanou…

Zahajovacím projektem nového centra je výstava Vítejte v kapitalismu!, která bude přístupná veřejnosti do 8. února příštího roku. Její součástí budou hlavně díla španělského malíře Josého-Maríi Cana věnovaná symbolice světa finančních transakcí. Z českých umělců budou zastoupeni například Michael Bielicky a Dominik Lang, slovenský výtvarnák Matej Krén zde představí svoji obří vlnu vytvořenou z knih nazvanou „Sediment“.   

Podle uměleckého ředitele Jaroslava Anděla se centrum bude věnovat různým tvůrčím oborům, konfrontovat je a pokoušet se podporovat mezi nimi dialog. Vedle výstav se v Doxu budou konat setkání s autory nebo filmové projekce.

DOX je nezávislý projekt s mezinárodní radou, ve které zasedne třeba ředitel slavné londýnské galerie Tate Modern. Podobných prostorů pro výtvarné umění je v česku málo. Například v Praze fungují jen dva - Meet Factory a Trafačka. Ve srování s DOXem jsou ale mnohem menší.

  • Výstava v centru Dox autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/475/47478.jpg
  • Výstava v centru Dox, vpravo dílo „Sediment“ Mateje Kréna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/475/47472.jpg
  • Nové centrum současného umění, architektury a designu v pražských Holešovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/475/47464.jpg
  • Matej Krén autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/475/47477.jpg
Vydáno pod