Evita z Brna zpívá Evropě

Herford (Německo)/Brno - Muzikál skladatele Andrew Lloyd Webera Evita, který v Brně nastudoval mezinárodní tým v čele s režisérem Stanislavem Mošou, se dnes premiérově představil v německém Herfordu. Při svém evropském turné má ansámbl, který má pestré národnostní obsazení, naplánováno osmdesát zastávek v německy mluvících zemích a Dánsku. V české verzi se inscenace o první dámě Argentiny a manželce Juana Peróna představí na jaře příštího roku.

Soubor, který vzešel z konkurzu v Mnichově, tvoří převážně Němci a Rakušané. V roli Evity se představila populární rakouská zpěvačka Caroline Franková. Alternovat jí původně měla Islanďanka Arndis Hallaová, tu nakonec nahradila Němka Evelin Gremmelová. V roli revolucionáře Che Guevary se představí Sascha Halbhuber v alternaci s Janem Ammannem. „Premiéru můžeme považovat za velmi úspěšnou,“ řekl Gazdík s tím, že diváci, kteří zcela zaplnili divadlo v Herfordu, odměnili výkon souboru několikaminutovým potleskem.      

Na Evitě, která se bude hrát v Německu, Dánsku, Rakousku a Švýcarsku, se kromě Moši podílejí brněnští dirigenti, technici, asistenti režie, choreograf a kostýmní výtvarnice. Brněnské publikum se na Evitu může těšit od 28. března, kdy se na Hudební scéně objeví v ryze českém nastudování režiséra Pavla Fiebera.

O muzikálu Evita:

Autory Evity jsou muzikálové legendy Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. Do životních osudů diktátorovy manželky Evy Perónové se pustili po světovém úspěchu svého díla Jesus Christ Superstar, Weber stojí i za muzikálem Kočky a Fantom opery. Hudba v Evitě podle kritiků dovedně spojuje lehký rock s hispánskými prvky, ke slávě muzikálového představení přispěla i filmová verze z roku 1996 s Madonnou v hlavní roli. Čeští diváci znají Evitu díky inscenaci, která měla v pražské Spirále premiéru v roce 1998. Hráli v ní například Radka Fišarová a Dan Bárta.