Slovenská Muzika získala ve Varšavě ovace publika a uznání poroty

Varšava - Na 24. Varšavském mezinárodním filmovém festivalu získal úspěšný slovenský film Muzika zvláštní uznání poroty. Retrosnímek z období před 30 lety, v němž vedlejší roli ztvárnil český herec Jan Budař, okouzlil i polské publikum.

Režisér snímku Juraj Nvota po získání ocenění prohlásil: „Měl jsem velkou radost z té ceny, protože je to dobré hlavně pro slovenskou kinematografii. Každé ocenění posiluje to naše někdy slabé sebevědomí.“

Muzika vypráví příběh z obce u rakouských hranic z období hlubokého socialismu z přelomu 70. a 80. let, film přilákal do varšavského kinosálu především mladé lidi. Právě hlavně jim je podle Nvoty film určen. „Já jsem nechtěl nejdřív Muziku dělat, ale pak jsem si uvědomil, že polovička národa jsme ti, kteří jsme zažili komunismus, a polovička jsou ty šťastné děti, které jej nezažily. Jim můžeme ukázat, co se tehdy dělo,“ vysvětlil režisér.

Univerzální příběh muže a ženy a absurdita tehdejší doby

Pro starší generaci smysl filmu spočívá podle Nvoty v tom, že umožňuje lidem si přiznat, co způsobovali tím, že naplňovali absurditu tehdejší doby. Jinou rovinou snímku je univerzální příběh muže a ženy. „Je to také o tom, jak si Adam a Eva mohou pokazit šťastný život,“ doplnil Nvota.

Jako předloha filmu stála stejnojmenná novela spisovatele Petra Pišťanka, kterou před patnácti lety dostal do rukou producent Marian Urban. „Když jsem si ji přečetl, řekl jsem si, že to je esence toho, co jsme tehdy prožívali, je cynická, drsná, absurdní a zlomyslná jako ta léta,“ vysvětlil Urban, který se podepsal také pod Nvotův první film Kruté radosti i pod úspěšný snímek Ondřeje Trojana Želary. Jako koproducent vstoupilo do projektu Německo.

Role i pro Jana Budaře

Vedle Ľuboše Kostelného a Táňi Pauhofové si ve filmu zahrál také český herec Jan Budař, jenž se kvůli natáčení naučil slovensky. Se svou postavou se prý v řadě věcí ztotožnil. „Jsem takový jako ta postava v tom, že mám rád hudbu, hrával jsem na zábavách, jezdím na turné a jsem také kapelníkem,“ uvedl herec, kterého Poláci znají z filmu Nuda v Brně.

Muzika posbírala už mnoho ocenění

Snímek Muzika už letos získal cenu Slovenské filmové a televizní akademie Slnko v sieti za nejlepším slovenský film uplynulých dvou let a po filmu Bathory režiséra Juraje Jakubiska je divácky nejúspěšnějším snímkem v dějinách slovenské kinematografie.

Na 24. Varšavském mezinárodním filmovém festivalu, který ročně navštíví na 80 000 diváků, se letos výjimečně nepředstavil žádný český snímek. Hlavní cenu letošního ročníku získalo rusko-německé drama Kirila Serebrennikova Den v Jurevě.