Ve Frankfurtu skončil knižní veletrh, do světa knih vstoupil eBook

Frankfurt nad Mohanem - Šedesátý ročník Frankfurtského knižního veletrhu dnes skončil. Na největší akci svého druhu na světě se v západoněmeckém Frankfurtu nad Mohanem představilo téměř 7400 vystavovatelů ze sta zemí. Čestným hostem veletrhu bylo Turecko, příští rok jím má být Čína.

Je možné, že veletrh letos zaznamená návštěvnický rekord. V sobotu, což byl první ze dvou víkendových dnů otevřených veřejnosti, na výstaviště zavítalo 78 tisíc návštěvníků, což bylo dokonce nejvíce během jednoho dne v celých dějinách Frankfurtského knižního veletrhu.

Organizátoři uvádějí, že na veletrhu, jenž je především prezentací produkcí nakladatelství z celého světa, bylo vystaveno 402 tisíc titulů, ovšem jen něco přes 40 procent z nich byly knihy. Ostatní připadlo na audioknihy či DVD. Hodně se hovořilo o fenoménu eBook, elektronické knize, která si teprve razí cestu na evropské trhy. „Žádnou knihu zatím v eBooks nemáme, ale chceme sestavit seznam těch nejlepších věcí, které nabídneme," řekl Martin Spieles z nakladatelství S. Fischer.

Kontroverze vzbudilo i představení příští hostitelské země Číny. Čínští organizátoři sice oznámili, že pozvou i autory z Tchaj-wanu, Hongkongu a Macaa, ale ochránci lidských práv a PEN kluby kritizují pronásledování spisovatelů a novinářů v Číně, kde jsou často posíláni do vězení nebo převýchovných táborů. S čistým štítem nezůstal ani letošní čestný host, Turecko, v němž údajně 75 autorů čelí žalobám. Nedostatek tvůrčí svobody ve své zemi kritizoval už při úterním zahájení veletrhu turecký nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk.

Kromě Pamuka se na veletrhu objevila spousta dalších osobností, například německý spisovatel Günther Grass představil svůj nový román Die Box. Rakušan Uwe Bolius zase prezentoval smělý román o „milostném“ životě Adolfa Hitlera „Hitler von innen“ (Hitler zevnitř).

Mezi stovkami živých čtení a besed se neztratila ani čtvrteční autorská prezentace knihy Hrdý Budžes Ireny Douskové v centru Frankfurtu. Mezinárodní porotu zaujaly učebnice nakladatelství Fraus, z Německa si za ně odváží cenu v podobě sovy.

Poslední den konání veletrhu patřil jako obvykle také udělování Mírové ceny německých knihkupců. Dnes ji ve frankfurtském kostele sv. Pavla obdržel německý sochař a malíř žijící ve Francii Anselm Kiefer. Nadační rada zdůvodnila udělení ceny třiašedesátiletému umělci tím, že konfrontuje svou dobu se „znepokojivým morálním poselstvím zhoubného a pomíjivého“.

Vydáno pod