Začal festival Kytara napříč žánry

Praha - Program 11. ročníku festivalu trvajícího do 29. listopadu je složený z věhlasných jmen světové kytarové scény i tuzemských interpretů. Jednou z hvězd bude australský kytarista Tommy Emmanuel, který vystoupí 21. října v Kongresovém centru s ženským smyčcovým kvartetem The Eve Quartet Prague. Festival Kytara napříč žánry představil během deseti ročníků světovou špičku ve hře na strunné nástroje. Do České republiky zavítali umělci, kteří reprezentují nejrůznější styly hry na akustické či elektrické nástroje.

Letošní ročník zahájila originální hudebnice Vicki Genfanová v Dejvickém divadle. Zaplněné hlediště aplaudovalo jejímu jedinečnému hráčskému stylu, kdy tato americká kytaristka svůj nástroj používá také jako perkusní nástroj.

„Psaní písní jsem dostala jako dar z nebes a je mojí prací tyto písně předávat vám,“ uvedla Genfanová, která během své produkce neustále komunikovala s publikem. Žertovala, snažila se mluvit česky a mezi lidi poslala papír a tužku s tím, aby na něj zapsali své e-mailové adresy pro další vzájemný kontakt.

Čerstvá držitelka ceny Guitar Superstar odborného časopisu Guitar Player, ke které jí nedávno osobně gratulovali vyhlášení kytaristé Steve Vai a Joe Satriani, zahrála a zazpívala několik vlastních skladeb i písní jiných autorů. Nadšenému publiku například předvedla svoji verzi známé písně Beatles Norwegian Wood (This Bird Has Flown).

„Začínala jsem jako skladatelka a textařka, když jsem byla ještě malá, kytara sama mi začala různé věci napovídat. V podstatě spojuji jedinečný kytarový styl se zpěvem. V hraní na kytaru je to něco jiného než běžná produkce,“ uvedla hudebnice v pořadu Studio 6.

Genfanová, která ocenění pro nejlepší americkou kytaristku získala jako první žena v historii vyhlašování Guitar Superstar, se pohybuje v jazzových, funkových či popových instrumentacích, čerpá i z etnické hudby. Kytaroví fanoušci se na ni mohou těšit i v Řevnicích, v Dolní Poustevně, v Plzni, Benešově a podruhé v české metropoli, kde si 25. října v Žižkovském divadle na pódium přizve i folkovou textařku a kytaristku Dagmar Andrtovou-Voňkovou a mladou písničkářku Martinu Trchovou.

Pražské koncerty v rámci festivalu nabídnou fúze jazzu s latinskoamerickou hudbou v kytarových aranžích, které poprvé na české scéně předvede francouzský multiinstrumentalista českého původu Jan Vaclav Vanek se svým triem. S autentickými transkripcemi klasických skladatelů zahraje na dobové nástroje Romantic Guitar Duo ve složení Karel Fleischlinger a Jan Tuláček a sólový kytarista Patrick Vacík. Z nejmladších kytaristů se představí DuoAcoustic Joy ve složení Miroslav Nosek a Michal Šinka, kteří připomenou 50. výročí Konzervatoře Jaroslava Ježka.

„Zájem o kytarový festival je značný. Např. se stalo v minulých ročnících, že byly vyprodané všechny koncerty. Musím konstatovat, že zájem má stále stoupající tendenci,“ řekl k festivalu jeho umělecký ředitel Stanislav Barek.

Festival ukončí 29. listopadu francouzský jazzový kytarista Biréli Lagrene se svou kapelou, který do Prahy přiveze v tuzemsku méně známý Gipsy Project inspirovaný romskou tradiční kulturou.