2008 - 8 dní - 8 mnichů

Praha - Umělecké tradice Tibetu představí české veřejnosti osm tibetských mnichů z dalajlamova kláštera Tašilhunpo. Na Týden tibetské kultury, který se uskuteční od 20. do 25. října, jsou naplánovány ukázky tanců mnichů v prostorách Novoměstské radnice,tradiční sypání mandaly z písku a také mezináboženská setkání. Akce má podtitul: 2008 - 8 dní, 8 mnichů - za svobodu a práva Tibetu.

Od dnešního večera budou mniši tvořit ve věži Novoměstské radnice mandalu z mramorových zrnek. V závěrečný den, 25. října odpoledne, bude pak odnesena k Vltavě a při obřadní ceremonii věnována řece.

Klášter Tašilhunpo

byl založen r. 1447 dalajlamou a je sídlem pančhenlamy, druhého nejvyššího tibetského duchovního. V roce 1972 byl klášter přestěhován do Indie, kde na jeho chod dohlíží sám jeho patron - dalajlama. Klášter se věnuje buddhistické praxi a studiu textů, ale především je vzdělávacím centrem, které si klade za cíl moderní vzdělávání při zachování tibetského náboženského a kulturního dědictví.

Novoměstská radnice je centrem i ostatních akcí. Po dobu Týdne tibetské kultury zde bude k vidění výstava fotografií o Tibetu.

V úterý 21. října zde mniši z Tašilhunpo vůbec poprvé v České republice předvedou rituální tanec v maskách Čham. Za doprovodu sakrální mnišské hudby vystoupí mniši při tanci v maskách buddhistických božstev, démonů i legendárních lidských hrdinů, s rituálními magickými předměty, oblečeni do pestrobarevnch kostýmů s ornamenty. Slavnostním tanečním vystoupením bude týden zakončen v Art galerii La Fabrika.

V úterý se uskuteční mezináboženské setkání v kostele Nejsvětějšího Salvátora pod vedením Tomáše Halíka. Na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy proběhne konference o Tibetu, ve vinohradském kulturním centru Rybanaruby diskusní večer s Amnesty International a setkání s mnichy a v buddhistickém centru Lotus meditační večer.

Připomínka pohřešovaného pančenlamy

Mise osmi tibetských mnichů má také za úkol upozornit na osud devatenáctiletého pančenlamy, který je na neznámém místě zadržován čínskými úřady. Gendün Čhökji Ňimu zmizel ve svých šesti letech, kdy byl rozpoznán jako reinkarnace pančenlamy. Čínská vláda nominovala vlastního pančenlamu, který je po dalajlamovi druhým nejvyšším tibetským duchovním. Podle tibetské tradice hraje stěžejní roli při výběru příštího dalajlamy.