Recenze: Recyklovaný muž

Magdalena Platzová (nar. 1972) pracuje v současné době jako novinářka, je redaktorkou prestižního týdeníku Respekt. Dosud vydala knihu povídek Sůl, ovce a kamení, novelu Návrat přítelkyně a román Aaronův skok. Recyklovaný muž je její čtvrtá kniha. Od mladé autorky téměř automaticky očekáváme ženský, možná dokonce i feministický pohled na svět (to ostatně napovídá i titul knihy) - ale hrdiny a hlavně vypravěči všech jedenácti povídek knihy jsou muži.

Téměř by mě lákalo s feministickou škodolibostí napsat, že jsou to muži v okamžiku nějaké životní prohry, ale to by bylo zjednodušení. Přesnější by bylo napsat, že hrdiny jsou muži ve chvíli, kdy vzpomínají na něco ze svého života, co skončilo a už se nevrátí. Nejčastěji vzpomínají na vztah, a nemusí to být vždycky vztah k ženě.

Hrdina úvodní povídky Vloni touhle dobou, spisovatel, vzpomíná při rozhovoru s mladou dívkou na sebevraždu svého přítele. Vypravěčem povídky Alfonzína je poměrně úspěšný vědec, filozof, a Alfonzína je jeho dávná známá ze studentských let, kterou teď náhodně potká, těhotnou a s manželem, a i on sám je s těhotnou manželkou. Tady zaznívá i zajímavý motiv rychle plynoucího času a zaujme dobře vystižená atmosféra bezbřehé svobody v první polovině devadesátých let.

Tématem povídky Vincentův kamarád je milostný trojúhelník (nebo spíš sexuální víceúhelník). Vypravěčem je novinář, který tráví léto v domě svého přítele Vincenta a jeho italské ženy Bereniky na pobřeží nedaleko Dubrovníku. Vincent musí náhle na několik dní odjet, přítel se pokusí Bereniku svést, ale ta ho odmítne - a on ji chvíli nato přistihne při divokém sexu s náhodným mladým milencem. Není ani divu, že ho Berenika odmítla, neboť on ji svádí bez velké vášně, polovičatě, jako by lhostejně či s vědomím možného odmítnutí.

Právě takoví jsou skoro všichni muži z knihy - jako by místo skutečného života a jeho dramat prožívali jen myšlenkové konstrukce, nepříliš veselé situace a zmarněné příležitosti. Jsou takové i ženy? Možná ano, ale z knihy to nevyplývá, protože ženy jsou trochu v pozadí, jsou jen objektem mužského vnímání. Možná ani muži nejsou takoví doopravdy, ale jen v očích zajímavé autorky Magdaleny Platzové. Její povídková kniha Recyklovaný muž rozhodně stojí za přečtení a třeba i za polemiku na téma mužsko-ženský svět.