Sedm zastavení manželů Brikciusových na sedmi plakátovacích plochách

Praha - Výstavou nazvanou Vznik Československa slovem i obrazem navazují Eugen a Zuzana Brikciusovi na loňskou výstavu věnovanou postavě T. G. Masaryka. Výstava má i netradiční formu - i tentokrát sestává z plakátů umístěných na plakátovacích sloupech v centru Prahy, na kterých se lidé mohou "za pochodu" seznámit s dějinnými událostmi, kterými republika prošla od roku 1918 až do současnosti. Výstava potrvá dva týdny.

Před rokem se na plakátovacích plochách v ulicích centra Prahy objevily černobílé koláže k výročí úmrtí Tomáše Gariqua Masaryka. Nyní přicházejí historické fotky a dokumenty, které mapují mezníky Československa i České republiky.

Zuzana Brikcius:

„Čím je sloup vzdálenější od data našeho narození, tím je to pro nás zajímavější, protože se dostaneme k informacím, které jsme se ani ve škole neučili.“

Dokumenty, na které se zapomnělo, vyhledával v archivech Zbyněk Petráček. „Na panelech je spousta zajímavůstek, někdy trošku poťouchlých,“ ocenil výběr místostarosta sdružení Junák Jiří Navrátil.

Už teď se v hlavách manželů Brikciusových rodí další projekt; na příští rok připravují výstavu k výročí Sametové revoluce.