Cenu za studentský design dostal nápad na lavičku do města

Praha - Národní cenu za studentský design dnes dostal Roman Vrtiška z Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Pořadatelé mu ji udělili za nový prvek městského mobiliáře - lavičku, která se dá umístit do ochranného kruhu nebo čtverce kolem stromu v chodníku. Vrtiška variabilní lavičky vytvořil jako diplomovou práci.Design Cabinet CZ udělil ještě osm cen Excelentní studentský design 2008 a 12 cen Dobrý studentský design 2008. Všechny oceněné předměty budou do 14. listopadu k vidění na výstavě Nový (z)boží! v sídle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí 31.

Odpočinek u stromu 

Ideou vítěze bylo nejen vytvořit zajímavý design, ale také přivést do ulic města znovu lidi, přimět je, aby se zastavili a nevyužívali ulice v centru jen jako koridor na cestě do práce a zpět. V každé vydlážděné ploše chodníku musí být prostor pro zeleň a každý strom zase musí mít kolem kmene ochranný prostor - ten právě Vrtiška využil pro novou podobu lavičky do města.

Proč zrovna lavička…

„Mě na tom zajímal nejvíce přesah do běžného života. Když navrhujete třeba pohovku, tak ta může v obchodě stát dvě stě tisíc. Málokdo z nás si na tu pohovku sedne, maximálně ji může někomu, kdo ji má, závidět. Ale jakmile se jednou město rozhodne moji lavičku použít, tak na ní může sedat kdokoli z nás.“

Lavičku tvoří kruhový pás, který obtáčí strom, a v několika intervalechse zdvihá do sedátka. Systém je stavebnicový, u jednoho stromu může býtlavička jedna nebo i tři. Bude se vyrábět vždy na zakázku.

Pilní studenti-návrháři

Jako excelentní design porota označila například sprchový kout Kateřiny Kuchařové, který lze umístit do volného prostoru nebo sedací soupravu Kubikula Vladimíra Žáka, která navazuje na estetiku českého kubismu.

Podobně jako Vrtiškova lavička i Žákova sedačka je už ve výrobě. „Pro mě je nejzajímavější, že to byl uplynulý přechod mezi studiem a pracovním procesem,“ uvedl mladý designér.

Jan Škola ocenění za studentský design spolu s cenou Národního technického muzea dostal za multifunkční lokomoční pomůcku pro aktivní životní styl tělesně postižených - tedy vozítko, s jehož pomocí lze i s handicapem provozovat různé sporty.

Mladí designeři jsou čím dál lepší

Do soutěže se přihlásilo 120 studentů se 125 pracemi z 16 středních odborných škol a vyšších odborných škol a z 16 vysokých škol. Studenti předkládali prototypy, modely, plakáty a portfolia.

Kvalita studentských designérských prací podle odborníků roste. Mladí tvůrci dnes mají lepší trénink i podmínky. „V letošním roce jsem byla úplně zaskočena úrovní některých prací, které už by v podstatě měly soutěžit v kategorii profesionální designér,“ chválila účastníky soutěže Lenka Žižková z Design Cabinet CZ.

Z Design centra Design Cabinet CZ 

Národní cenu za studentský design vyhlásil Design Cabinet CZ letos poprvé. Navazuje na soutěže, které organizovalo Design centrum ČR, založené a podporované státem od roku 1991. Do soutěže se hlásilo stále více studentů, od roku 2004 se proto studentská soutěž osamostatnila pod názvem Studentský design. Vláda loni Design centrum ČR zrušila. Aby nezanikla také celostátní soutěž mladých tvůrců, založil bývalý pražský tým Design centra ČR Design Cabinet CZ, který funguje pod křídly Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

  • Studentský design autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/482/48177.jpg
  • Studentský design autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/482/48175.jpg
Vydáno pod