Slovenské umění za půlstoletí u Zlatého prstenu

Praha - Výstava s poněkud komplikovaným názvem 1960 -> súčasnosť / slovenské umění + čeští hosté představuje průřez půlstoletím slovenského výtvarného umění. Těžištěm jsou díla slovenských autorů neoficiální výtvarné scény ze 60. let a následujícího dvacetiletí. Představena je i aktuální umělecká scéna. Expozice, která po rekonstrukci znovuotevře Dům U Zlatého prstenu, koncepčně zapadá do blížícího se 90. výročí založení Československa.

„Díky autorům neoficiální scény se podařilo udržet kontinuitu slovenského umění. Snažila jsem se vybrat stěžejní myšlenkotvorná díla,“ uvedla kurátorka nejvýznamnější nestátní slovenské sbírky. Ta je ve vlastnictví První slovenské investiční skupiny.

Sbírku, která vznikala více než deset let, viděli zájemci o výtvarné umění v Krakově, Vídni nebo Budapešti. Od 23. října 2008 do 22. února 2009 ji mohou obdivovat i návštěvníci pražské galerie v Domě U Zlatého prstenu.

Těžištěm výstavy jsou díla umělců více generací a tendencí, vytvořená v průběhu 60. let -  od informelu, nové figurace, pop artu přes konstruktivismus ke konceptuálnímu a akčnímu umění, a díla následujícího dvacetiletí, kdy se tyto tendence staly nežádané a jejich autoři vytvořili neoficiální výtvarnou scénu. Do ní se dobrovolně zařadila generační vlna o něco mladších autorů a těsně před rokem 1989 i nastupující umělci, reagující na rehabilitaci klasických výtvarných disciplín.

Představena je i mladá umělecká scéna. Na ni se zaměřil kurátor a ředitel Galerie města Bratislavy Ivan Jančár. „Suverenita projevu a prezentace, ale i tichá meditace v ústraní, to jsou dvě krajní polohy současné mladé výtvarné scény, která je přirozeně rozmanitá, a přitom vypjatá ve svých uměleckých programech a lidských osudech,“ řekl k výstavě.

Dům U Zlatého prstenu
Zdroj: ČT24/www.ghmp.cz