Houslista Šporcl odbočil na Gipsy Way

Praha – Na konci letošního července vyprodali houslista Pavel Šporcl a slovenská romská cimbálovka Romano Stilo beznadějně dva koncerty v holešovickém klubu La Fabrika. Včera pokřtili záznam svého společného úspěšného vystoupení s názvem Gipsy Way. "Album obsahuje všechny živelné skladby z koncertu, který si vyžádal dva měsíce zkoušení," uvedl Šporcl. Jsou na něm skladby a písně slovenského, ruského, maďarského, rumunského i romského folkloru. Nechybí ani skladby klasické hudby.

„Poměrně dlouho jsme přemýšleli o programu,“ přiznává Šporcl, „chtěl jsem určitě hrát něco ze svého klasického repertoáru, ovšem vybrali jsme něco, co se hodí.“

Romano Stilo je šestičlenná romská kapela. Vznikla v roce 2006 na Slovensku. Interpretuje romskou hudbu tak, aby odrážela osobitý charakter, temperament a cítění Romů.

Na desce tak zazní například Čardáš Vittoria Montiho, Šavlový tanec Arama Chačaturjana nebo Uherský tanec Johannese Brahmse. „Cikánsko-houslové pecky jsou hodně technicky náročné. Program není žádná oddechovka, je to opravdu až na pár výjimek hodně virtuosní,“ poznamenal Šporcl.

S romskými muzikanty se potkal před rokem na benefičním koncertě v Bratislavě. „Když jsem přemýšlel o nápadu na cédéčko a chtěl jsem maličko odbočit, napadlo mě, že pozvu je,“ vypráví, jak vznikl nápad na společné album. Stejně jako Šporcl není ortodoxní interpret klasické hudby, ani Romano Stilo není „echtovní“ cimbálovka. Kapelu vedle houslí, cimbálu a basy tvoří i elektrický klavír a kytara.

Romano Stilo a Pavel Šporcl společně vystoupí 17. prosince v pražském divadle Hybernia. 23. října Šporcl ukončuje svoje dosavadní – také velmi úspěšné – turné po českých kostelech, v nichž představoval album Vivaldi – Čtvero ročních dob. Koncertoval na něm s Collegiem českých filharmoniků. Zároveň v současnosti natáčí desku za doprovodu Pražských symfoniků.