Intercity: Berlin-Praha tentokrát o královně umění - architektuře

Praha - Pátý ročník Výstavy Intercity: Berlin-Praha, který konfrontuje tvorbu českých a německých mladých umělců, byl zahájen v Galerii kritiků. Letošní ročník je věnován architektuře a přináší projekty 16 předních architektonických studií obou metropolí - ty k sobě podle spolupořadatele Dana Merty "mají blíže než například Praha a Vídeň". Výstava v paláci Adria přináší rozsáhlý soubor projektů, skic, modelů a videí a potrvá do 16. listopadu.

Organizátoři výstavy se zaměřují na tvůrce od 28 do 40 let, záměrně vynechávají zavedené a bohaté ateliéry velkých jmen. Kurátoři vybrali velmi zajímavé, veřejnosti ne vždy známé autory, jejichž tvorba přitahuje nezvyklými řešeními, materiály a názory.

„Vidíme zde různé postupy a přístupy k architektuře. Situace v obou městech je odlišná, ale mají společný zájem o kvalitní architekturu,“ říká Merta. Vyzdvihuje důležitost tohoto setkání i pro samotné tvůrce, kteří mohou diskutovat o své tvorbě. Výstava bude i tentokrát po skončení reprízována v prestižních výstavních prostorech v Berlíně.

Cesta Intercity: Berlin-Praha

  • 2004: Malba - kurátoři Petr Vaňous, Ulrika Poock
  • 2005: Fotografie - kurátoři Helena Musilová, Simona Mehnert
  • 2006: Design - kurátoři Jiří Macek, Joerg Suermann
  • 2007: Grafika - kurátoři Petr Vaňous, Vera Krickhahn
  • 2008: Architektura

Chystá se: Instalace, Videoart, Performance 

Na výstavu naváže vedle berlínské reprízy velký projekt Měsíc české architektury v Berlíně, který příští rok v prostorách Českého velvyslanectví představí hned několik výstav (mezi nimi i nedávnou New Face of Prague) a bude zahrnovat i workshopy, přednášky nebo výlety za českou architekturou. 

Výstava je kurátorsky spolupřipravována Galerií Jaroslava Fragnera v Praze, Středoevropskou galerií mladé architektury, občanským sdružením Intercity: Berlin-Praha, architektem Jaroslavem Wertigem, Deutsche architektur Zentrem a sdružením AEDES Berlin. 

Vystavující studia

Berlín: Raumlabor Berlin, Robert Neun, Plus 4930, Wilk-Salinas Architekten BDA, Realarchitektur, Realities: united, Zanderroth architekten, Magma architecture.

Praha: A69, Atelier K2, HSH, CHAA, KSA, OK plan, Sporadical, 4A.