Dokumenty poničené povodní se vrátily po šesti letech do Národního archivu

Praha - Zástupci Národního archivu dnes slavnostně převzali poslední paletu vysušených dokumentů, které poničily povodně v roce 2002. Sušení probíhalo tři roky ve speciálním zařízení v Jirnech u Prahy. Záchranu dokumentů zajišťovala firma, která vyhrála vládní tendr za 66 milionů.

Do Jirnů nechal Národní archiv svézt více než polovinu tiskovin poničených velkou vodou - celkem 1 300 metrů krychlových. Všechny se sušily metodou tzv. mrazové sublimace. „Tato metoda je velmi šetrná, takže při ní všechna razítka a podpisy zůstanou zachovány, jedna šarže se takto suší přibližně tři až čtyři týdny,“ vysvětluje Romana Kopečná ze společnosti Belfor.

Všechny dokumenty ještě čeká dezinfekce a pak Národní archiv vybere materiály, které se budou restaurovat. Jejich množství se nedá odhadnout, ale Michal Ďurovič z Národního archivu odhaduje, že se bude jednat o promile nebo maximálně procento z poškozených dokumentů.

Pod Národní archiv spadají všechny dokumenty ministerstev a vládních institucí, jako například soudní spisy nebo materiály Českého statistického úřadu. Zvlášť se sušily archiválie ministerstva kultury, pod které patří i knihovny. Těm povodeň způsobila škody za 380 milionů korun.

Podle odborníků se první fáze prací na záchraně dokumentů povedla v rekordně krátké době. Nyní jsou na řadě archiválie Národního technického muzea. Jejich dosušení by se mělo stihnout do roku 2012.