Ňu ňu ňu ňu ňůjork v Karlíně

Praha - Svoji tvorbu, vycházející z vlastního obrazu, který na jeho newyorské výstavě zakryli před dětmi, představuje výtvarník Jakub Matuška v pražské galerii Karlín Studios. Výstava Ňu ňu ňu ňu - New York představuje objekty, instalace, kresby a malby, které vznikly během jeho studijního pobytu ve velkém jablku. K vidění jsou od 21. října do 7. listopadu.

Jakub Matuška, na výtvarné scéně známý pod přezdívkou Masker, je studentem Akademie výtvarných umění. Střídavě pracuje s videem, fotografií a komerčním designem. Nedávno vyhrál cenu diváků na festivalu Names - první české oficiální přehlídce streetartu a graffiti v České republice.

Maskerův proud vědomí o výstavě:

„Obraz Dobré ráno v NY maluji, jak sem slíbil, v inverzních barvách, navíc má drobnou obměnu, a to figuru muže-budíka, který šimrá spícího ptačím pírkem na oušku. Podotýkám, že obraz je inspirován reklamou jednoho z režisérů od Dana Bergmanna, chlápek po ránu vyzvrací psa atd. Dále se bude jednat o obraz koncertíku úzkonohavičačky alias holubice míru, jejíž pírko je možná to, kterým pan Budík dělá svoji práci na inverzním Dobrém ránu. Následuje obraz krásky z Košic u okna a několik kreseb, které nezůstaly v NY. V čele výstavy by pak měl být výjev kreslený spreji a barvou přímo na stěnu galerie.“

„Streetart a graffiti je z určitého pohledu výhodná značka, protože je populární a různé firmy na ni chtějí nalákat svoje cílové skupiny zákazníků,“ domnívá se Matuška. Veřejnost se podle něho čím dál více kloní k tomu, že toto „pouliční“ umění vnímá také jako umělecký směr, nejen jako projev vandalismu.