Dvacáté století ve slovenských obrazech a anti-obrazech

Praha - Výročí vzniku Československa se blíží a jeho "slovenskou část" by prostřednictvím výtvarného umění chtěla přiblížit expozice v Jízdárně Pražského hradu. "Velkolepě koncipovaná výstava má ambice poukázat na originalitu hodnot slovenského umění v rámci obecnějších témat lidského života, národa, vesmíru a světa umění," zvou pořadatelé na výstavu s protichůdným názvem Slovenský obraz (anti-obraz). Zachycuje 20. století ve výtvarném umění našich sousedů.

Název expozice odkazuje na dílo slovenského konceptualisty Júlia Kollera (1939-2007). Ten od poloviny 60. let často své názory na svět vyjadřoval prostřednictvím textu, fotografie či instalací místo obrazem. Svými anti-obrazy a anti-happeningy reagoval na tehdejší umělecké projevy.

Anti-obraz v názvu výstavy také otevírá nové prostory pro myšlení, odkazuje na nejednoznačnost i provokativnost uvažování o našem bytí.

Výstava chce zjistit, jaké bylo slovenské umění, jak vidělo okolní svět a reagovalo na něj. Vystavovaná díla obsahují odkazy na mnohé zásadní historické okamžiky, události, problémy, které ovlivňovaly a určovaly osudy jedinců i celého spojenství - a to nejen ve slovenském, ale i v česko-slovenském historickém kontextu.

Obrazy (anti-obrazy) jsou rozděleny do sedmi sekcí: Vojna a civilizace, Slovenský mýtus, Socialistický anti-obraz, Z města ven, Poezie o kosmu, Jiné světy a Globální vesnice.

Nad výstavou převzali záštitu Václav Klaus, prezident České republiky, a Ivan Gašparovič, prezident Slovenské republiky, kteří ji také 28. října slavnostně zahájí. Výstava potrvá do začátku března příštího roku.

28. říjen na Hradě

  • Československé legie v Rusku (1914-1920): 10. 10. 2008 - 18. 1. 2009; Tereziánské křídlo Starého královského paláce; více informací
  • 28. říjen v paměti Hradu. Proměny československé státnosti 1918-1948: 24. 10. 2008 - 8. 2. 2009; Císařská konírna; více informací
  • Slovenský obraz (anti-obraz). 20. století ve slovenském výtvarném umění: 28. 10. 2008 - 1. 3. 2009; Jízdárna Pražského hradu; více informací