Frederick Wiseman – hlavním hostem jihlavského festivalu

Jihlava - Žijící legenda amerického dokumentu Frederick Wiseman navštíví 12. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Stále aktivní filmař, proslulý jako kritik amerických státních institucí, představí v Jihlavě průřez svou více než čtyřicetiletou tvůrčí dráhou. Souhrn toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího z festivalového dění nabídne také Česká televize v pořadu Z Jihlavy do hlavy na ČT2.

„Frederick Wiseman osobně uvede svojí retrospektivu, uvedeme 9 jeho filmů a on bude s diváky osobně diskutovat o svých filmech,“ upozornila dramaturgyně festivalu Andrea Slováková.

Novinkou letošního festivalu je zbrusu nové Centrum dokumentů, které vzniklo přebudováním zastaralého jihlavského kina Dukla. Nabízí dva sály s nejmodernější promítací technologií.

„Myslím, že festival bude pro kino velkou zatěžkávací zkouškou, ale udělali jsme vše pro to, aby to fungovalo,“ uvedl Marek Hovorka, ředitel festivalu. „Každopádně myslíme i na návštěvníky, kteří třeba chtějí vidět jen 1-2 filmy denně a potom se chtějí nějak pobavit nebo jít na jinou kulturu,“ doplnila dramaturgyně Slováková. Na programu doprovodných akcí jsou divadelní představení a koncerty a dlouho do noci bude fungovat i řada kaváren.

Festival vyvrcholí v úterý 28. října večer slavnostním vyhlášením vítězných snímků. Dokumenty se ale budou promítat v Jihlavě až do středečního večera.