Republika 1918–1939: výstava o Československu, jaká tady ještě nebyla

Praha - Výstava v Národním muzeu se pokouší přenést návštěvníky do atmosféry období první republiky a ukázat nejen vše podstatné, na co dnes s hrdostí navazujeme, ale i události a jevy, jež se v dnešní době příliš nepřipomínají. Výstava se pro veřejnost zahajuje symbolicky v den výročí vzniku ČSR 28. října a rovněž tak symbolicky bude ukončena v den výročí zániku Československa 15. března 2009. Organizátoři o ní mluví jen v superlativech. K vidění slibují opravdové unikáty.

„Budou tady vystaveny šaty Žofie Chotkové, ve kterých byla v Sarajevu zastřelena, včetně kulky vyndané z jejího těla,“ upozorňuje Michal Lukeš, ředitel Národního muzea. „Poprvé ukážeme věci související se Štefánikem, jeho boty, které měl na sobě v den své smrti, nebo úlomky letadla, se kterým spadl,“ doplňuje vedoucí oddělení novodobých českých dějin NM Marek Junek.

Na výstavě bude také 25 originálů historických uniforem. Konec Rakouska-Uherska symbolicky představuje uniforma císaře Františka Josefa, Československa uniforma TGM. Hlavní část expozice je postavená jako železniční vagóny. Vlaky totiž sehrály důležitou roli jak při vzniku republiky, tak při její likvidaci.

„V roce 1918 se legionáři v Rusku pohybovali po železnici, v roce 1939 Hácha odjel vlakem do Berlína, kde podepsal kapitulaci,“ informuje Michal Burian z Vojenského historického ústavu Praha. Výstava o prvorepublikovém Československu zabere v Národním muzeu všechny volné plochy. Ve třech sálech lidé uvidí přes 1000 předmětů. Michal Lukeš prozradil, že rozpočet na výstavu se pohyboval kolem 7 miliónů.

V rámci výstavy Republika 1918-1939 budou vystaveny také originály mnichovské dohody.

Příprava instalace výstavy v Národním muzeu
Zdroj: ČT24