V opeře Národního divadla zahradničí z lásky

Praha - Vůbec poprvé v historii Národního divadla zazněla dnes večer na jeho operní scéně Mozartova opera La finta giardiniera (Zahradnice z lásky) v původní italské verzi. Sobotní premiéra uvedla diváky do celé řady možných i nemožných variant milostných situací, roztomilých, groteskních, dojemných, ale i takových, v nichž jde o zdravý rozum, či dokonce o život. Operu inscenovali Ursel a Karl-Ernest Herrmannovi.

Ve Stavovském divadle zazněla opera v původní italské verzi. V ní se až do sedmdesátých let Zahradnice nehrála, protože se nedochoval její první akt. Opis partitury badatelé našli v hudební sbírce zámku v Náměšti nad Oslavou. 

Rokokovou operní hříčku o zahradnici jen na oko napsal Mozart jako devatenáctiletý mladík. Don Anchise miluje Sandrinu, ta ale miluje hraběte Belfioreho, který se má oženit s Armindou, již prozměnu miluje Don Ramiro. Aby toho nebylo málo, služka Serpetta, po níž prahne sluha Nardo, zase miluje Dona Anchiseho…

Režie opery se ujala německá manželská dvojice Ursel a Karl-Ernest Herrmannovi, kteří s Národním divadlem spolupracovali už na jiné Mozartově opeře La clemenza di Tito. Obdrželi za ni Cenu Alfreda Radoka. Se Zahradnicí z lásky se nesetkávají poprvé. Před lety ji inscenovali v Bruselu.

„Na to, jak byl Mozart mladý, velmi vyzrále popsal milostné vztahy, v nichž nejde jen o zdravý rozum, ale i o život. Dobrá díla nikdy nestárnou, je to naprosto nadčasová hra,“ říká o Zahradnici Ursel Hermannová.

Její manžel Karl-Ernst prozrazuje, jak se rozhodli Mozartovu operu inscenovat: „Nezáleží na kostýmech, herci mohou být třeba v džínách. Chtěli jsme vytvořit představení, které nebude statické a věrohodné.“ Pěvci a herci proto mají moderní kostýmy. Navíc k divákům promlouvají současným divadelním jazykem.

Dirigentem Mozartovy opery je Tomáš Netopil. V Zahradnici se představuje řada zahraničních hostů. Jako Don Anchise vystoupuje německý tenorista Jeffrey Francis, Sandrinu zpívá slovenská sopranistka Simona Houda-Šaturová a roli Belfiora ztvárňuje anglický tenorista Andrew Staples.

  • premiéra: 25. října, 18:00, Stavovské divadlo
  • informace o dalších představeních a o opeře