Tečka za jazzem v Přerově: The Bad Plus a Orchestr Counta Basieho

Přerov - Největší hvězdy - jazzové trio The Bad Plus a legendární Orchestr Counta Basieho - udělaly tečku za pětadvacátým ročníkem Československého jazzového festivalu v Přerově. Hudebníci z České republiky i zahraničí přilákali letos na Moravu na dva a půl tisíc diváků.

Mnozí z nich se těšili třeba na Orchestr Counta Basieho. Tato bigbandová ikona patří mezi nejžádanější jazzové ansámbly současnosti. Šestnácti až devátenáctičlenný orchestr sbírá vavříny od roku 1936. Letos je tomu přesně 25 let, co zemřel jeho zakladatel a nejnapodobovanější pianista všech dob William Count Basie.

Trio The Bad Plus koncertovalo v Česku poprvé. Jako posilu si přivezli zpěvačku Wendy Lewis. Nápad, aby vystoupili v Přerově pochází z hlavy dramaturga festivalu Aleše Bendy. „Vždycky se mi líbili, mám asi tři jejich desky. Když byla možnost pozvat je sem, tak jsem ji využil,“ vypráví. Vystoupení na jazzové přehlídce je pro trio začátkem společné koncertní šňůry s Wendy Lewis.

jazz v Přerově

Mezinárodní Československý jazzový festival vznikl v roce 1966 nejprve jako amatérský jazzový festival. Roku 1975 jej přerovští kulturní normalizátoři z města vyhnali a násilně tak přerušili jeho tradici. Roku 1985 byl z iniciativy České jazzové společnosti festival obnoven a jazz se do města navrátil pod názvem Přerovský jazzový festival. Od roku 1996 má opět název Československý jazzový festival.