Druhá řada Zdivočelé země končí, třetí začne srpnem 1968

Praha - Dnes večer sice končí druhá řada historicko-dobrodružného seriálu Zdivočelá země, který byl natočen podle románu Jiřího Stránského, třetí řada na sebe ale nenechá dlouho čekat. Její první díl bude uveden na prvním programu ČT 3. listopadu. Diváci mohou do třetí série Zdivočelé země nahlédnout ale ještě dříve - v dokumentu o jejím natáčení (na ČT1 29. 10. a 1. 11.; na ČT2 28. 10. a 30. 10.). Režisér a spoluscenárista Hynek Bočan i v dalších dvanácti dílech navazuje na osudy bývalého pilota Antonína Maděry, kterého hraje Martin Dejdar.

První dvě série Zdivočelé země mapovaly život na statku ve Svatém Štěpáně v pohraničí od konce druhé světové války do přelomu 50. a 60. let. V prvních dvou řadách vystavili scenáristé Maděru těžkým osudovým zkouškám. „I v nových dílech zkoušky pokračují, v osobní i životní rovině,“ prozrazuje Bočan.

Začátek třetí série na předchozí bezprostředně časově nenavazuje, odstartuje ji srpen 1968. „Pro mě bylo velice hezké, že jsem mohl využít vlastní vzpomínky, a to samozřejmě při práci výrazně pomáhá,“ pochvaluje si režisér, že třetí série se odehrává v období, se kterým i on má osobní zkušenost.

„Vstup vojsk je pro nás jen rozbuška, celý děj se odehrává až poté. Zajímáme se spíše o to, jak vypadala situace mimo Prahu, takže obraz je přeci jen trochu jiný, než jak je vidět v dokumentech,“ doplňuje Hynek Bočan.

Děj třetí série končí v roce 1970. Tvůrci ale prozrazují, že následovat bude nejspíše i série čtvrtá. Osud hrdinů ze Zdivočelé země by se měl uzavřít v 90. letech.

Maděra se neměnil - měnila se doba

Maděra stále žije na statku se svou ženou Ilonkou a třemi dětmi - Jírou, Ivankou a Danem. Pracuje v JZD, kde chová závodní koně, z nichž dva aspirují na získání cenných trofejí. Maděra se tak ocitá blízko uskutečnění svého snu, kvůli němuž se kdysi vrátil z války domů.

Jiří Stránský o třetí sérii:

„Maděra se neměnil, měnila se doba a on na to musel reagovat na základě svého uzpůsobení, často bolavě. Jestli se to jeho nejbližšímu okolí jevilo méně chvályhodné, je to spíš ku prospěchu jak postavy, tak příběhu.“

Vžité pořádky se ale zbortí, když v noci z 20. na 21. srpna dorazí do Svatého Štěpána východoněmecká okupační armáda. Zmatek navíc umocňuje návrat Ševčíka alias Kníra z vězení. Podrobnější obsah i herecké obsazení najdete na stránkách České televize.

Zdivočelá země v číslech

  • Natáčelo se od října 2006 do přelomu července a srpna 2007
  • Obsazeno bylo přibližně 140, z toho 25 hlavních rolí, 25 středních, zbytek malé a epizodní
  • Pro seriál bylo vybráno 32 exteriérových a reálových lokací; především statek v Radíči u Sedlčan, dále například městečko Úterý u Plzně (Svatý Štěpán); Hrazany u Slapské přehrady, Jiřetice, Kokořínsko, Mšeno, Skalsko
  • V exteriérech se točilo 52 filmovacích dnů, v reálech 25 dnů a ve studiu 33 dnů
  • Jana Hubinská a Otakar Brousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/457/45660.jpg
  • Z natáčení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/457/45655.jpg