Recenze: Ivana Lomová - Pták Ohnivák

Pamatuji se, je to tak šest, sedm let, jsem poslal do známého českého renomovaného výtvarného časopisu  informační recenzi o jedné autorce, která velmi statečně maluje a vystavuje, snad i s pozoruhodným komerčním úspěchem. Není to však autorka módní, je jen poctivá, pracovitá a šikovná. Napsal jsem o ní, že tyto její vlastnosti spolu s velmi něžnými tématy a zvolenými barvami i tvary ji představují jako typickou představitelku ženské malby. To jsem si dal - žádné ženské umění a ženská malba neexistují, hudrala šéfredaktorka a můj materiál vyhodila, což zase způsobilo nelibost autorky, které jsem onu zprávu svatosvatě slíbil. Uplynulo pár let a máme tady českou pobočku sdružení přátel Národního muzea žen v umění (doslovný překlad), sídlícího ve Washingotnu, D.C. No a pak že to nejde!

Stejné sdružení teď v Praze podpořilo výstavu nových děl Ivany Lomové, což je oproti výše uváděné autorka známá, i když také pracovitá. Tato ovšem je (bývala) bojovná a za svou si ji před časem považovaly i české feministky, skrývající se pod nejrůznějšími názvy a vykukující z nejrůznějších sdružení a organizací. Ivana ve svých vystoupeních mezi řádky obdivuje ale i kritizuje své kolegy, kteří dokáží nejen věci vytvořit, namalovat, ale také ověnčit mediálním šumem a nakonec  je vystavit a prodat. Mám za to, že totéž umí i Ivana.

Ona sama potvrzuje podobné postupy, ale má naštěstí navíc. Její rychle za sebou jdoucí období jsou zajímavá, zábavná a naplněná posláním a informací. Poslední výstavu, kterou vytvořila po svém jihoamerickém pobytu nazvala Pták Ohnivák. Jako vystudovaná architektka má dar vidět věci i trochu z jiného úhlu. Toulat se s ní dnes džunglí po jejím boku je více než příjemné. Jsem rád, že namalovala ptáka Ohniváka, už jsem myslel, že žije jen v pohádkách. Nebo ne?

Ivana je na stále hlubších cestách k základním hodnotám a její zpráva je nejen informačně zajímavá, ale osvěží a pobaví. Vždyť si za prales můžete dosadit své - podle potřeby. Ale nestyďte se vidět i sám prales!

Ivana Lomová - PTÁK OHNIVÁK/THE FIREBIRD, 17. 10. - 30. 11. 2008, Galerie České pojišťovny, Spálená 14, Praha 1, otevřeno denně od 10 do 18 hodin.