ČT dnes uvede Hotel Rwanda, příběh novodobého Oskara Schindlera

Praha - Skutečný příběh z děsivé genocidy milionu lidí, která se odehrála během sta dnů v africké Rwandě v roce 1994 před zraky apatické světové veřejnosti, natočil o deset let později irský scenárista a režisér Terry George. Příběh muže, který v této době zachránil před vyvražděním více než 1 250 lidí, uvede dnes od 22:25 ČT1.

Hotel Des Milles Collines v africkém Kigali byl až do jara roku 1994 oázou klidu, turistickým rájem, otevírajícím svou pohostinnou náruč stovkám bohatých zahraničních návštěvníků. A jeho provozní manažer Paul Rusesabagina věřil, že stejný může zůstat i nadále, i v době vzedmutých etnických střetů mezi Tutsii a Hutuy. Věřil, že Hutuové nepozvednou zbraň, aby se pomstili dříve belgickými kolonizátory privilegovaným Tutsiům. Mírová smlouva mezi znepřátelenými stranami byla na spadnutí a v zemi jsou početné mírové jednotky OSN.

Netušil, že se mýlí, že desetiletí potlačovaná národnostní nesnášenlivost a nenávist vyjde napovrch a smete vše, co se jí postaví do cesty. A že jeho hotel se pro desítky, stovky ohrožených lidí stane jedinou nadějí na záchranu, na přežití…

Hotel Rwanda

Velká Británie 2004,  116 minut

Hrají: D. Cheadle, S. Okonedoová, N. Nolte, J. Phoenix, J. Reno a další

Režie: Terry George

Irský scenárista a režisér Terry George, který začínal svou tvůrčí dráhu jako novinář, se ve svých filmech věnuje převážně politickým tématům (Ve jménu otce, Boxer, Hartova válka atd.). Mimořádně silný a působivý snímek byl nominován na tři Oscary (Don Cheadle nominace na nejlepšího herce, Sophie Okonedoová na herečku ve vedlejší roli a nominace za scénář), a i když nakonec žádného nezískal, je nesporně jedním z nejlepších snímků, snažících se - podobně jako např. známá Vražedná pole - upozorňovat veřejnost na tragické události, k nimž by svět neměl mlčet.