MFDF Jihlava dnes rozdá ceny

Jihlava - Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava dnes večer slavnostně udělí ceny ve čtyřech hlavních kategoriích. Závěrečný ceremoniál bude stejně jako zahajovací v režii divadla Vosto5 a v české premiéře bude představen film režisérky Agnès Vardové Agnesiny pláže. Festival bude pokračovat ještě ve středu 29. října filmovými projekcemi, poté se v průběhu listopadu vydá v podobě Festivalových ozvěn do vybraných českých měst.

Autobiografická esej Vardové začíná na břehu moře, ve vzpomínkách na režisérčino mládí. Postupně se promění v celistvý příběh francouzské poválečné kultury. Agnès Vardová (1928) je jednou z nejznámějších evropských filmařek, proslavila se například hranými snímky Štěstí (1965) nebo Cléo od 5 do 7 (1961), který byl do českých kin uváděn v loňské kolekci Projekt 100. Z dokumentárních snímků na sebe v posledních letech upozornila například filmem Všichni možní sběrači a já (2000), který nedávno uvedla Česká televize. 

Vítěz z Česka… 

Porota České radosti dnes večer vyhlásí Nejlepší český dokumentární film festivalu. V porotě zasedá americká filmová teoretička a kritička Alice Lovejoy, básník, historik umění a esejista, přední osobnost českého literárně-hudebního undergroundu Ivan Martin Jirous a režisérka, filmová pedagožka a publicistka Alice Růžičková. Každý rok se do poroty zapojuje i vítěz předchozího ročníku České radosti, letos tedy autorské duo Ondřej Provazník a Martin Dušek, režiséři filmu Poustevna, das ist Paradies. A každoroční tradicí je i účast jednoho z obyvatel města Jihlava, letos přijal místo v porotě zpěvák a hudební skladatel, člen jihlavského hiphopového tria Pio Squad (dříve Jižní pionýři) Filip Konvalinka.

…ze světa…

Tradičně jednočlenná porota Opus Bonum vybrala Nejlepší světový dokument. Letos rozhodne český režisér Karel Vachek. Ten své první filmy natočil již v šedesátých letech. Po revoluci začal s přípravou projektu, z nějž vzešel snímek Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství (1996). První z jeho „dokumentárních románů“ je současně první částí pentalogie Malý kapitalista, jíž uzavřel před dvěma lety snímek Záviš, kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho prázdnin pána Hulota aneb vznik a zánik Československa (1918 - 1992).

…z Východu… 

Porota Mezi moři udělí cenu za Nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy. V porotě letos zasedá profesor americké Princeton University, kritik a uznávaný historik avantgardního filmu P. Adams Sitney. Dále polský publicista, galerista a ředitel Photomonth v Krakově Karol Hordziej, ruská filmová kritička a členka FIPRESCI Viktoria Belopolsky a rakouská režisérka, někdejší asistentka Ulricha Seidla Anja Salomowitz (její snímek Stalo se to krátce předtím byl v sekci Mezi moři oceněn v loňském roce). Porotu uzavírá známý český dokumentarista, dramaturg na volné noze a vysokoškolský pedagog Jan Gogola. 

…a fascinující 

A porota soutěžní části nově představené sekce Fascinace udělí cenu za Nejlepší experimentální film. V porotě bude letos publicista, teoretik, profesor pražské FAMU a šéfredaktor čtvrtletníku Film a doba Stanislav Ulver. Spolu s ním budou nejlepší experimentální dokument posledních dvou let v délce do 30 minut hledat jeho žena, spoluvydavatelka magazínu Film a doba a publicistka Radana Ulverová, a jeho syn, fotograf a web designér Filip Ulver.

Vydáno pod