„Cimrmani“ oslavili 28. říjen očekávanou premiérou

Praha - Pod názvem České nebe měla v Žižkovském divadle Járy Cimrmana v Praze premiéru 15. hra z odkazu fiktivního génia české historie. Ve hře s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft vystupují všichni oblíbení herci, tentokrát v rolích velikánů českých dějin - na jevišti se obkeví například Jan Amos Komenský v provedení Zdeňka Svěráka, který je spolu s Ladislavem Smoljakem autorem hry.

„Publikum bylo nadšené, stejně jako u 14 předchozích děl. Ale inscenace je opravdu vydařená,“ říká redaktorka LN Marta Bystrovová.

Hra je podle Svěráka vhodná k oslavám 28. října, ale lze ji uvádět kdykoliv. V interpretaci postav z českých dějin podle něj zaznějí i vážnější tóny. Hra s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft je zvláštní i tím, že jsou její aktéři poprvé v historii této scény kostýmováni a maskováni včetně vousů a paruk. Výtvarník Jaroslav Weigel chtěl, aby velikáni typu Jana Husa, Jana Amose Komenského a Karla Havlíčka Borovského vypadali jako z obrázků. Smoljak jako režisér usiloval o to, aby každý člen souboru svou fyziognomií ladil s tou kterou historickou postavou. Věděl například, že praotce Čecha ztvární Jan Kašpar, protože jde o roli sedící, což mu jako vozíčkáři vyhovuje.

Hra líčí diskusi členů nebeské komise, kterou je nutno po vypuknutí první světové války rozšířit, aby mohla rozhodovat o tom, koho pustit z očistce do nebe. Osvěžením jsou tělocvičné chvilky Miroslava Tyrše. Předsedajícím je svatý Václav, roli Komenského alternují oba autoři a Babičku Boženy Němcové ztvárňuje specialista na ženské postavy Miloň Čepelka střídavě s Markem Šimonem. Na jevišti se objeví i maršálek Radecký.

Především v úvodním semináři se shrnuje, jak to vypadá s instalací Cimrmanovy jezdecké sochy na Malostranské náměstí. Protože by pomník svou výškou zasahoval do drátů městské hromadné dopravy, měl by znázorňovat brodícího se koně a být tak první koňskou bustou.

Zatím poslední novinkou cimrmanologů byla hra Afrika, která měla premiéru před čtyřmi lety. Divadlo Járy Cimrmana loni na podzim oslavilo 40 let trvání, celkem odehrálo téměř 11 300 představení.