McFerrinův vzor Al Jarreau navštívil Prahu

Praha - Americká jazzová legenda Al Jarreau zazpívala v úterý večer v zaplněném pražském Lucerna Music Baru. Osmašedesátiletý zpěvák, kterého v několika písních doprovodila vokalistka Debbie Davisová, vystoupil v rámci letošního, už sedmnáctého ročníku Agharta Prague Jazz Festivalu.

Zvuky lásky 

„Píšu hlavně o lásce, protože láska je něco, co všichni chceme a potřebujeme, je to matka všech věcí. Když je na světě láska, nejsou války a já si moc přeju, aby na světě nebyly války,“ říká rodák z Milwaukee ve Wisconsinu, který získal sedm cen Grammy ve třech kategoriích jazz, pop a blues.

Umělec předvedl svůj specifický styl zpěvu, ve kterém nešetří vokálními experimenty, kdy bezeslovný scat přechází do nápodoby nejrůznějších hudebních nástrojů včetně perkusí. Al Jarreau je předchůdcem Bobbyho McFerrina, který mnohokrát veřejně přiznal jeho vliv na svůj styl projevu. Zpěvák je považován také za předchůdce dnešních beatboxerů.

„Miluju jazz, pop, rhytm and blues, protože jsem byl u jejich zrodu, poslouchal jsem tuhle hudbu už jako dítě, mám to uvnitř a zároveň miluju improvizaci a experimentování se zvuky,“ říká. 

Muzikant se společenskovědním přehledem

Al Jarreau pochází z kreolské rodiny, jeho otec byl kazatelem, matka hrála na varhany v chrámu. Vystudoval psychologii a sociologii a koncem šedesátých let pracoval jako poradce pro narkomany. Zároveň začal vystupovat v klubech, kde ho doprovázelo souljazzové George Duke Trio. Když klávesista Duke odešel do Mothers Of Invention, Jarreau se přestěhoval do Los Angeles a nastoupil samostatnou vokální cestu.

Během své kariéry Al Jarreau natočil více než pět desítek sólových alb, z nichž řada velmi vysoko bodovala na žebříčcích různých stylů. Kromě sólové tvorby si zazpíval například s trumpetistou Milesem Davisem, saxofonistou Davidem Sanbornem nebo kytaristou Georgem Bensonem.

Koncert byl součástí letošního Agharta Prague Jazz Festivalu, který je letos pořádán již posedmnácté a vystupuje na něm řada hvězdných muzikantských osobností a zní jazz mnoha žánrů. Jeho další hvězdou bude 25. listopadu kytarista John Scofield.

Al Jarreau
Zdroj: ČT24