Zlobr Shrek tančí a zpívá na Broadwayi

Po sedmi letech od prvního uvedení animovaného Shreka v kinech ožijí oblíbené postavy Shrek, Fiona nebo Oslík na divadelních prknech. Oficiální premiéru bude mít muzikál Shrek 14. prosince, předpremiéry ale začnou v New Yorku už v listopadu. Shrek není prvním muzikálem na Broadwayi, který vznikl podle animovaného filmu. Úspěšně se reprízuje i Lví král nebo Kráska a zvíře.

Příběh ošklivého zlobra, který dostane za úkol vysvobodit princeznu Fionu, vychází z knižní předlohy Williama Steiga vydané v roce 1990. První díl byl natolik úspěšný (získal prvního Oscara za nejlepší animovaný celovečerní snímek), že studio DreamWorks vytvořilo další dvě pokračování. A divadelní podoba je jen dalším důkazem obliby zelené zlobří rodiny.

Hlavní linku muzikálu Shrek tvoří knižní příběh, některé části a vtipy převzali scénáristé i z prvního dílu filmové verze. Na Broadwayi Shreka režíroval Jason Moore, který byl za předchozí práci nominován na divadlení cenu Tony, a v hlavních rolích se představí zkušení herci Brian D´Arcy James nebo Sutton Fosterová.

Shrek je Shrekovi velmi podobný

Diváci, kteří už mohli muzikál vidět během léta v Seattlu, si pochvalují nejen obsazení a hudbu, ale hlavně kostýmy a scénu. Pohádkové postavičky vypadají podle prvních reakcí na jevišti stejně jako v animovaném filmu.

Právě převedení kreslených postav do skutečnosti bylo podle producenta Billa Damaschkeho největší výzvou: „Filmový Shrek je příběhem, ve kterém společně vystupují lidé, příšery a zvířata. Všichni byli různé váhy a velikosti, takže tohle skloubit dohromady v reálu byl oříšek.“

Podle diváků se ale nakonec i tohle podařilo. Autor kostýmů Tim Hatley si dal za úkol co nejvěrněji zkopírovat známé tváře a jejich oblečky. Shrek se tak neobejde bez zelené barvy pleti ani bez polorozpadlé košile.

Už teď se v New Yorku prodávají vstupenky na nové představení. Kdo se ale nedostane na Broadway, nemusí zoufat. Studio DreamWorks už připravuje čtvrté pokračování Shreka, které by mělo do kin přijít v roce 2010. Producenti slíbili i pětku, ta má být ale opravdu poslední.