Festival Mezipatra aneb Všechny písně o lásce mají stejný refrén

Praha/Brno – Brněnsko-pražský filmový festival Mezipatra chce být mostem mezi majoritní společností a gay, lesbickou, bisexuální a transgender komunitou. Poznání této menšinové kultury byl cíl, kvůli kterému před lety vznikl. A ve svém snažení podněcovat k diskusi a poznání pokračuje i v roce 2008 – už podeváté. Motto letošního ročníku zní Život po… Ochutnávku krátkých filmů z minulého ročníku připravila i Česká televize.

Česká televize, která je generálním mediálním partnerem Mezipater, umístila totiž na své stránky deset krátkých filmů z předešlého ročníku. Vidět je lze do konce listopadu. Rovněž je možné na stránkách ČT hlasovat pro snímek, který pak na festivalu získá Diváckou cenu.

Ti, kteří promítání v Brně nebo Praze nestihnou, se mohou to nejdůležitější dozvědět alespoň v souhrnu Minuty z Mezipater, které budou ve vysílání mapovat festivalové dění. K němu ČT přispěla také dvěma projekcemi ze své kuchyně: 13. komnatou Milana Heina a Martiny Navrátilové a queeer magazínem Q.

  • 31. říjen – 8. listopad v Brně; 6. listopad – 12. listopad v Praze
  • Ozvěny festivalu proběhnou v v Olomouci, Českých Budějovicích, Českém Těšíně a Bratislavě
  • Uděleny budou tři ceny: Cena odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cena studentské poroty za nejlepší krátký film a Divácká cena za nejlepší film
  • více o festivalu

Mezipatra nechtějí filmy s gay a lesbickou problematikou jen pasivně předkládat, dávají zájemcům také možnost se na jejich tvorbě podílet. Amatérští filmaři mohou vložit tříminutové video na téma Mezi/muži, mezi/ženy na web. Nejlepší kousky budou promítány 6. listopadu při zahájení pražské části filmové přehlídky.

Filmový festival nejsou jen filmy

Festival Mezipatra se nespokojí „jen“ s promítáním. Organizátoři připravili také řadu doprovodných akcí. Jednou z nich je Queer café – cyklus neformálních setkání nad akademickými i jinými tématy. Diskutovat o pěti snímcích, které z nabídky festivalu vybrali filmoví publicisté, budou diváci moci na konci festivalu v rámci akce Mezi filmy.

Téma festivalu se v době jeho konání odrazí i ve výtvarném umění a divadle. V Divadle v Celené hrají představení s názvem Bez kyslíku. „Bezkyslíkatí“ hrdinové - gayové, lesby, bezdětné manželské páry, lidé nemocní AIDS – v něm zápasí se svým osudem.

Filmovou přehlídku doplňuje pět výstav: Historie gay a lesbického hnutí v ČR v Galerii Bakala, umělecký jarmark Mezipatra mezi okny v Galerii Trojka. Libuše Jarcovjáková vystavuje v brněnském kině Art fotografie zachycující prostředí v nočním gay klubu. V Café Sausalito bude k vidění textilní design Martiny Uhlířové. Retrospektiva Rosy von Praunheima v pražské kavárně Lucerna.

Mezipatra zahájí Písně o lásce

Ismaël miluje Julii a Julie má ráda Ismaëla. Aby po devíti letech zabránili rutině ve vztahu, přijmou mezi sebe kamarádku Alice. Když začne jejich „ménage à trois“ skřípat, Julie náhle umírá a její ztráta Ismaëla bolestně zasáhne. Nic není jako dřív, z rozverného mladíka se rázem stane samotář. Musí se se životem poprat sám. Do něho mu však nečekaně vstoupí mladičký student Erwann, jehož nevinnost nabídne Ismaëlovi zcela novou perspektivu. Příběh o lásce a smrti kombinující prvky sociálního dramatu a muzikálu, ve kterém se tvrdí, že všechny písně o lásce mají stejný refrén, i když její podoby mohou být různé.

  • Akvabely zdroj: festival Mezipatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/496/49577.jpg
  • Bez kyslíku zdroj: Divadlo v Celetné http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/496/49589.jpg
  • Písně o lásce zdroj: festival Mezipatra http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/496/49585.jpg
Vydáno pod