Tenores di Bitti přivezli vítr, zpěv ptáků i bečení ovcí

Praha - Tradiční sardinská hudba v podání slavného kvarteta Tenores di Bitti zazněla dnes v Českém muzeu hudby, ke slyšení bude ještě 6. listopadu. Pražskému publiku oba dny představuje světské i duchovní písně v rámci festivalu Struny podzimu. Kvarteto se nazývá podle města Bitti, které leží v sardinské vnitrozemské provincii Nuoro. Své debutové album údajně natočilo v kuchyni a sklepě, kde zrají sýry. O tři roky později pořídilo ve spolupráci s britským hudebníkem Peterem Gabrielem desku s názvem 'S Amore 'E Mama.

V Českém muzeu hudby dnes čtveřice zpěváků, stojící v půlkruhu hlavami k sobě, navodila meditativní atmosféru. Jejich strhující devadesátiminutové vystoupení vyvolalo ve vyprodané dvoraně bývalého kostela sv. Máří Magdaleny senzaci. Publikum odměnilo Sardiňany pohvizdem a dlouhým aplausem.

„Specifikum zpěvu spočívá v rozdělení doprovodných hlasů podle tónové výšky - inspiraci hledá soubor v přírodě, a proto zpěv mnohdy připomíná bečení ovcí, bučení volů, ale i vítr či zpěv ptáků,“ přibližuje pro nás netradiční zpěv mluvčí festivalu Struny podzimu Silvie Marková.

Tradiční polyfonie ze středozemních ostrovů Sardinie a Korsiky patří k „vokálním divům světa“, které byly znovuobjeveny až v posledních desetiletích. Polyfonie označuje sborový zpěv, v němž každý z hlasů zpívá vlastní melodii, a je běžnou součástí děl skladatelů baroka i dvacátého století. V oblasti tradiční hudby je ale ohrožena. 

V 70. letech málem zmizela i ze Sardinie a Korsiky, potom se ale proměnila v symbol tamní identity a kulturního bohatství. Sardinská polyfonie tehdy uchvátila mimo i muzikanty jako Franka Zappu, Johna Calea i francouzského skladatele Hectora Zazoua.

Struny podzimu ještě nekončí

Festival Struny podzimu až do 19. listopadu uvádí v Praze netradiční hudební projekty jazzu a klasiky i koncerty vycházejících hudebních talentů. Závěrečný koncert bude patřit americkému loutnistovi Joelu Frederiksenovi, který ve festivalové premiéře vystoupí s ansámblem Phoenix Munich, houslistou a zpěvákem Jiřím Pavlicou a cimbálovou muzikou Hradišťan.