U Kamenného zvonu zahajují velkou výstavu Bromové

Praha - Fotografie, instalace a videa výtvarnice Veroniky Bromové vystavuje v Domě U Kamenného zvonu Galerie hlavního města Prahy (GHMP). Výstava, která potrvá do 11. ledna, nabízí průřez známými díly umělkyně z posledních let a také její nejnovější sérii nazvanou Království.

Výstava v Domě U Kamenného zvonu připomíná některé ze zásadních projektů Bromové z druhé poloviny 90. let (Na hraně obzoru, ZemZOO, Pohledy), jinak je zaměřena především na díla posledních let. Bromovou od počátku její tvorby přitahovalo téma tělesnosti, zásadním příspěvkem k tomuto tématu byl právě cyklus rozměrných fotografií Pohledy (1996) s anatomickými průřezy do vnitřních orgánů, v němž zachycovala vlastní nahé tělo i v těch nejchoulostivějších pozicích a jako jedna z prvních tuzemských umělců použila digitální úpravy.

Také cyklus videa a fotografií Království koncipovala Bromová jako malebné obrazy zachycující různě pojaté scenerie se sebou samou. Bromová podle svých slov video a fotografie vnímá jako průvodce svým životem, ve kterém příliš nerozlišuje, co je realita a co fikce.

Kurátorka Olga Malá o Království:

„Ačkoli je cyklus zasazen do současnosti, odkazuje k elementárním lidským pocitům: smutku, osamění, existenciální tísni i extatickým výkřikům radosti. Lze jej ale chápat také symbolicky jako hledání cesty člověka.“

Veronika Bromová (1966) vystudovala SOŠV Václava Hollara a grafiku a ilustrace na VŠUP (1993). Na výtvarnou scénu výrazně vstoupila v polovině 90. let výstavami v Čechách (GHMP, Nová Síň, GHMP) i v zahraničí - reprezentovala Česko na benátském bienále v roce 1999 a vystavovala například ve Stockholmu či Nancy). Od roku 2002 vede Ateliér nových médií II na pražské AVU.